Belföld

Pál Feri atya: Magyarként mi a kísértésünk? Hogy azt mondjuk, jobb, ha egy nép vész el, mint ha nekünk bajunk lesz

rtl.hurtl.hu

2023. március 1. 8:49

Az atya múlt vasárnapi prédikációjában arról beszélt, hogy a kísértés nemcsak az egyéneket, hanem a közösségeket is próbára teheti.

A Telex cikke szerint a nagyböjt első vasárnapján a kísértés a témája az evangéliumnak, erről beszélt Pál Ferenc atya is a múlt vasárnapi szentmisén az angyalföldi Szent Mihály Plébánián. Vasárnap a pap arról beszélt, hogy a kísértés nemcsak az egyéneket, hanem a közösségeket is próbára teheti.

„Magyarként mi lehet a kísértésünk?” – tette fel a kérdést. Szerinte kísértés lehet, hogy megvetünk más népeket vagy nemzeteket, majd egy bibliai hasonlattal folytatta. Ebben kétezer évvel ezelőtt Jézus keresztre feszítését a nép vallási vezetői is elfogadták, érvelésük szerint ugyanis jobb, ha egyvalaki vész el, mint ha az egész népnek baja esne, ez pedig szerinte egy 2023-ban Magyarországon is érvényes gondolat.

Magyarként mi a kísértésünk? Hogy például azt mondjuk, jobb, ha egy nép vész el, mint ha nekünk bajunk lesz. Inkább vesszen egy nép, nem mi vagyunk, a lényeg, hogy mi megmaradjunk. Ez pontosan ugyanaz a beszéd, mint 2000 évvel ezelőtt a főpapok beszéde Jézus perére vonatkozóan

– fogalmazott. 

A lap szerint a beszéd mellőzött bármiféle konkrét utalást és politikai állásfoglalást, de a Biblia szövegének ez a fajta értelmezése egyértelmű üzenet a mai magyar nyilvánosságban.

Pál Ferenc prédikációját itt lehet visszanézni, a fent idézett rész a 24. perctől kezdődik:


 

 

#Belföld#pál feri atya#orosz-ukrán háború#vallás#kereszténység#prédikáció

Címlapról ajánljuk