Belföld

Fendi és Burberry ruhákat, Mercedest, Rolexet vettek közpénzből a II. kerületi önkormányzati cégnél

rtl.hurtl.hu

2023. március 1. 7:46

Luxusutakra is milliók jutottak. 

„Valaki tízmilliós luxusórákat vett, luxushotelekben szállt meg a társaival, és milliós luxusruhákat vásárolt a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. előző ügyvezetőjének regnálása alatt” – számolt be Facebook-oldalán Őrsi Gergely, a II. kerület ellenzéki polgármestere tavaly. Ahogyan korábban megírtuk, Őrsi szerint a társaság felügyelőbizottsága által indított könyvvizsgálói vizsgálat célja az volt, hogy kiderítse, hogyan gazdálkodott a II. Kerületi Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. előző vezetése. 

A sport kft-t 2015 áprilisában hozta létre a kerület korábbi, a fideszes Láng Zsolt vezette képviselő-testülete, majd megtették ügyvezetőnek a korábbi vízilabdázó Becsey Pétert. A kft elvileg a kerületi sportszakma feladatainak ellátásáért felel, önkormányzati és tao-pénzből működik. Támogatása pedig folyamatosan nőtt: megalakulásának évében 144 millió 908 ezer forint támogatást kapott, ebből az önkormányzati támogatás 22,4 millió, az utánpótlás-neveléshez kapcsolódó tao-támogatás 1,98 millió, a szabadon felhasználható tao-támogatás pedig 120 millió forint volt. 2021-ben már 558 millió forinthoz jutott, ebből 131 millió volt állami és 427 millió önkormányzati támogatás.

A 24.hu megszerezte a II. kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. (Sport kft.) által megrendelt független könyvvizsgálói jelentést, amely alapján arról írnak, hogy 

a Sport Kft. költései jelentős részének semmi köze nem volt az utánpótlás-neveléshez, a számlák sokkal inkább luxuskiadásokra utalnak, és ahhoz a felnőtt férfi csapatot működtető OSC Vízilabda Sport Kft.-hez kapcsolódnak, melynek tulajdonosa és ügyvezetője Konrád Mária, Becsey Péter párja.

 A könyvvizsgálói jelentés a bemutatott „gazdasági események” 82 százalékát nem fogadta el.

A 24.hu több nagyon furcsa esetet is bemutat. A jelentés szerint az elmúlt években sok esetben olyan bírói díjakat, játékvezetői szállásköltségeket, étkezéseket fedeztek a sport kft pénzéből, amelyek sehogy sem köthetők az önkormányzati céghez, annál inkább az OSC-hez. Egy Danubius Hotels-számlán például „egy orosz vízilabdacsapat nevét tüntették fel”, miközben az önkormányzat nem tud arról, hogy akkoriban meghívott volna orosz csapatot a sport kft, ellenben az OSC játszott Bajnokok Ligája meccset a Volgográd ellen. 

Becseyék sokszor méregdrága szállodákban laktak, és luxustermékeket vásároltak az önkormányzati cég pénzén. A luxusruhákat áruló Burberry üzleteiben többször is vásároltak. Egyszer a kiküldetési rendelvényben ez a számla 1 631 268 forint értékben szerepel, és mint reprezentációs kiadást tüntették fel. 

Arra vonatkozóan nincs információ, hogy pontosan mit, kinek és miért vásároltak a sport kft képviseletében. 

De előkerült egy, a luxuscikkeket áruló római Fendi divatházban kiállított 913 ezer forintos számla, amely a sport kft volt ügyvezetőjének nevére és címére szól. 2019 januárjában a banki folyószámla-kivonat alapján egy Rolexet vásároltak mai árfolyamon 11 millió 570 ezer forintért a cég költségén. Az összeget végül október végén visszafizették a sport kft számlájára, az ügylet pedig hitelként került be a könyvelésbe.

A 2018-as beszámoló szerint az önkormányzati cég vásárolt egy új, közel 25 millió forintos Mercedes-Benz V-osztályt. A II. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint az autót 2019. október 18-án (vagyis az önkormányzati választás után öt nappal, de még az átadás-átvétel előtt) a sport kft eladta az OSC Vízilabda Sportegyesületnek bruttó 21 millió 800 ezer forintért. A rendszám alapján az autó még forgalomban van, de a műszaki érvényessége tavaly év végén lejárt.

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester a lapnak azt mondta: csapatával az átadás-átvétel után készült leltár során tucatnyi olyan tételt találtak, amelyek papíron ugyan a sport kft tulajdonaként voltak feltüntetve, de nem álltak a cég rendelkezésére. 

Az ügy kirobbanása után az önkormányzat feljelentést tett, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást. A lap értesülései szerint Becseyt még nem hallgatták ki.

Nyitókép: Becsey Péter, a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere (Fidesz-KDNP), Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője, képviselőjelölt és Hesz Máté, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára (b-j) időkapszulát helyeznek el a máriaremetei Gyarmati Dezső Sportuszoda alapkőletételén 2018. március 28-án. – Fotó: Mónus Márton / MTI

#Belföld#Őrsi Gergely#ii. kerület#becsey péter#láng zsolt

Címlapról ajánljuk