Belföld

A Magyar Hírlap felköszöntette Jirí Menzelt, aki már több mint két éve meghalt

rtl.hurtl.hu

2023. február 26. 14:42

Azt írták, tisztában vannak azzal, hogy a legendás rendező már nem él, de azért helyenként inkább múltidőbe tették a szöveget. 

Jirí Menzelt a 85. születésnapja alkalmából nem köszöntötte fel a Magyar Hírlap, a gond ezzel csak az, hogy a híres cseh filmrendező 2020-ban meghalt – vette észre a Media1.hu. Jirí Menzel ma nyolcvanöt éves – kezdődött a 2023. február 23-án publikált írás a Magyar Hírlapban. A szerző végig jelen időben írt Menzelről.

A hibát végül csak a megjelenés után több nappal, a Media1.hu cikkének megjelenése után javították ki, akkor is meglehetősen sajátos módon. Kovács Gellért filmszerész rámutatott:

nem az a ciki, ha az ember elront valamit (mert mondjuk elfelejti/elkerüli a figyelmét, hogy egy híres ember elhunyt), hanem ez. Ez a szöveg borzalmasan kínos.

A Magyar Hírlapnál is kiadtak a cikkel kapcsolatban egy állásfoglalást, a levelet a hvg.hu idézi:

Az alábbi cikkben Jiři Menzel születésnapjáról szerettünk volna megemlékezni, aki olyan nagy hatással volt a filmkészítésre, a szellemisége itt él velünk, ezért olyan, mintha ma is köztünk élne. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a rangos alkotó évekkel ezelőtt elhunyt, s amennyiben az alábbi, erősen szubjektív megemlékezés esetleg azt sugallná, hogy ezzel nem vagyunk tisztában, ezért elnézést kérünk. Egyúttal, a félreértések elkerülése érdekében, néhány mondatot egyértelműsítünk.

Végül úgy egyértelműsítették a dolgot, hogy az egész cikket eltüntették. 

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#Jirí Menzel#születésnap#felköszönt#meghalt#köszöntés

Címlapról ajánljuk