Belföld

Szijjártó: Kilenc orosz üzletembert akartunk levetetni a szankciós listáról

rtl.hurtl.hu

2023. február 24. 17:32

A magyar külügyminiszter szerint a közép-ázsiai országok szerették volna, ha lekerülnek az érintettek az uniós szankciós listáról.

Kilenc orosz üzletembert szedetne le Magyarország az Európai Unió szankciós listájáról – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek, amit a Telex.hu szúrt ki.

Szijjártó szerint több közép-ázsiai ország is jelezte a kormány felé, hogy a kilenc üzletember fontos befektetésekbe kezdene náluk, és nem értik, miért nem dolgozhatnak velük.

Azt is elmondta az orosz hírügynökségnek, hogy „megszenvedtük a kommunista rezsimet, és tudjuk, milyen az, amikor a gyerekeket büntetik azért amit a szüleik tettek vagy nem tettek. Nem gondoljuk, hogy ezeknek az időknek vissza kéne térniük”.

Arról beszélt, hogy nem érti, miért került fel a listára egy volt Formula 1-es versenyző, csak mert gyanítják az apjáról, hogy az orosz kormányhoz köthető. Bár nevet nem említett Szijjártó, sanszos, hogy a Haas volt versenyzőjére, Nyikita Mazepinre gondol, akinek apja Vlagyimir Putyin orosz elnök belső körének tagja.

Az Orbán-kormány akciója egyébként nem sikerült, már szerdán kiderült, hogy először 9, majd 4, később 3 személyt akart a magyar kormány levetetni a listáról, végül meghátráltak.

Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Tanja Miscevic szerb európai integrációért felelős miniszterrel Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2023. február 21-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán.

#Belföld#szijjártó péter#oligarcha#oroszország#közép-ázsia#üzletember#külügyminiszter

Címlapról ajánljuk