Belföld

A magyar kormány orosz oligarchákért küzdött Brüsszelben, de elbukták a „harcot”

rtl.hurtl.hu

2023. február 22. 19:40

Az Orbán-kormány több oroszt is le akart vetetni az uniós szankciós listáról, de végül meghátráltak.

Csütörtökön születhet meg a döntés a 10. szankciós csomagról, miután szerdán még nem sikerült megállapodniuk a tagállamok képviselőinek. Az Eurológus szerint technikai és nem politikai akadályok merültek fel, így holnap már lehet döntés.

Megegyezés született ugyanakkor a háború kirobbantásával kapcsolatos személyekkel és entitásokkal szemben bevezetett vagyonbefagyasztás és beutazási tilalom meghosszabbításáról. A büntetőintézkedések márciusban járnak le és az elmúlt napokban több hír is napvilágot látott, hogy Magyarország ragaszkodik több orosz oligarcha eltávolításához a listáról.

A cikk szerint 9, majd 4, később 3 személyt akart a magyar kormány levetetni a listáról, végül meghátráltak. Ugyanakkor azt nem sikerült elérniük a tagállamoknak, hogy az újabb szankciók egy évig legyenek érvényben. A magyar kormány ellenállása miatt ismét csak hat hónappal hosszabbították meg ezeket a döntéseket.

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az EU kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napján 2022. június 24-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

#Belföld#európai unió#szankció#szankciók#csomag

Címlapról ajánljuk