Belföld

Orbán Viktor 850 ezer forintnál is nagyobb fizetésemelést kap jövő héten

rtl.hurtl.hu

2023. február 23. 11:52

A képviselők fizetését az előző évi átlagbér alapján számolják ki, a KSH csütörtökön közzétette a január-decemberre vonatkozó adatokat. 

Hivatalossá váltak a tavalyi évre vonatkozó bérstatisztikák, így már biztos, hogy jelentős fizetésemelést kap Orbán Viktor miniszterelnök. 

A kormánypárti politikusok ugyanis négy éve olyan törvénymódosítást fogadtak el, amely a parlamenti képviselők alapfizetését az előző évi átlagbér háromszorosában határozta meg. Ennek megfelelően – mint ahogy megírtuk – a politikusok béremeléséhez nem is kell minden évben új jogszabályt elfogadni, a juttatások ugyanis automatikusan emelkednek – vagy csökkennek – annak alapján, hogy az előző évben miként alakultak a keresetek nemzetgazdasági szinten.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön megjelent adatai szerint tavaly a január-decemberi időszakban bruttó 515 800 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagkeresete. 

A képviselői alapbér ennek a háromszorosa, azaz március elsejétől 1 547 400 forintot vihetnek haza a parlamenti politikusok.

Ez tavalyhoz képest 231 ezer forinttal magasabb összeget jelent, de erre még rájönnek a különböző pótlékok is. A miniszterelnök esetében például a házelnök tiszteletdíjának megfelelő összeg, ez utóbbi az alapjuttatás 2,7-szerese.   

Ez azt jelenti, hogy márciustól

Orbán Viktor fizetése a mostani 4 millió 870 ezer forintról bruttó 5 millió 725 ezer forintra nőhet, ami bruttó 855 ezer forintos fizetésemelésnek felel meg. 

Összehasonlításképpen: januártól az átlagos nyugdíj összege 27 ezer forinttal 207 ezer forintra nőtt, míg a bruttó minimálbér 32 ezer forinttal 232 ezer forintra emelkedett. Az Euronews számításai szerint Orbán Viktor 5,7 milliós fizetése nemzetközi szinten is magasnak számít, miközben az átlagbérek nem. 

(December végén a GKI átlagbérekre vonatkozó becslése alapján már kiszámoltuk a kormányfő várható fizetését. Az elemző intézet előrejelzése jónak bizonyult, de a politikusi béreket KSH hivatalos adatai alapján számolják.) 

Márciustól Kövér László tiszteletdíja csaknem 4,2 millió forintra nő a mostani 3,5 millió forintról, azaz esetében több mint 600 ezer forinttal lesz magasabb a bruttó bér.

A házelnök tiszteletdíjához rögzítettek Novák Katalin köztársasági elnök bérét is, aki Kövér László fizetésének 1,1 szeresét, azaz nagyjából bruttó 4,6 millió forintot vihet majd haza. Ez 700 ezer forinttal magasabb összeg a jelenlegihez képest.

A miniszterek pontos fizetését nem rögzítették törvényben, a tárcavezetők béréről ugyanis a kormányfő dönthet szabadon. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, Orbán Viktor 2018 óta az átlagbér hatszorosában határozza meg a miniszterek fizetését, így ha továbbra is tartja magát ehhez, akkor minden tárcavezető nagyjából 3,1 millió forintos fizetést kaphat, mintegy 460 ezer forinttal többet, mint eddig.

Ha a miniszter képviselő is, akkor jár neki a képviselői alapbér is, ebben az esetben a márciusi fizetésnövekedés 700 ezer forint körül alakul.

A képviselőket tekintve ha valaki egy parlamenti bizottságnak a tagja, akkor az alapbér 1,2-szeresét viheti haza, azaz márciustól (több mint 270 ezer forintos növekedés után) nagyjából 1 millió 860 ezer forintot. A két bizottsági helyet is betöltő képviselők bére több mint 300 ezer forinttal nőhet, és már csaknem 2 millió 170 ezer forint lehet havonta.  

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

 

 

 

#Belföld#orbán viktor#fizetésemelés#parlament#képviselő#ma

Címlapról ajánljuk