Belföld

Elutasították a debreceni akkugyár ellen benyújtott népszavazási kezdeményezéseket

rtl.hurtl.hu

2023. február 22. 14:44

Három kérdést kellett elbírálni, mindegyiket lesöpörte a helyi választási bizottság. A Momentum és a Mi Hazánk is fellebbez a döntés ellen. 

A debreceni választási bizottság elutasított három helyi népszavazási kezdeményezést a városba tervezett akkugyár ügyében.

Donáth Anna, a Momentum elnöke Facebook-oldalán úgy kommentálta az eredményt, hogy „a döntés tisztázta a helyzetet: a kormány, az állam és a városvezetés semmibe veszi a debrecenieket. Nekik nem fontos az emberek egészsége”. Egyben azt is jelezte, hogy pártjával nem törődnek bele a döntésbe, azaz fellebbeznek. 

A Momentum helyi politikusa, Mándi László által benyújtott kérdés úgy hangzik: 

Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?

Ez a kérdés hasonló ahhoz, amelyet az LMP még tavaly ősszel nyújtott be, akkor a helyi választási bizottság átengedte a kérdést. Donáth Anna ezzel kapcsolatban azt írta: „Miután rájöttek, hogy a Momentum meg fogja csinálni az aláírásgyűjtést és népszavazást kellene tartani a vízzabáló gyárról, elutasították ugyanazt a kérdést, amit korábban már átengedtek egyszer”.

Az LMP végül visszavonta a kezdeményezést arra hivatkozva, hogy ebben a kérdésben inkább országos népszavazást indít. Ahhoz, hogy az országos népszavazást biztosan kiírják 200 ezer aláírást kell gyűjtenie a pártnak. 100 ezer összegyűjtött aláírás esetén az Országgyűlés szabadon dönt arról, hogy elrendelje-e a népszavazást. 

Az akkugyár ügyében más is próbálkozott, a Mi Hazánk Mozgalom kérdése például úgy hangzott: „Egyetért-e Ön azzal, hogy olyan veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem létesülhessen vagy üzemelhessen Debrecen közigazgatási területén belül, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása meghaladja az évi 100 ezer tonna, vagy az ivóvízigénye eléri a napi 10 ezer köbméter értéket?”

Egy magánszemély pedig úgy fogalmazta meg a kérdést: „Egyetért-e ön azzal, hogy le kell állítani, meg kell tiltani a Debrecen közigazgatási területén belül értékes termőföldjeinken elkezdett, és a már megkötött szándéknyilatkozattal rendelkező súlyosan környezetszennyező, veszélyes anyagokat felhasználó és vizeinket jelentős mértékben megterhelő, jelentős részben külföldi munkaerővel működő akkumulátorgyárak létesítését?”

A helyi választási bizottság tehát mindhárom kérdést elutasította, mindegyik esetben arra hivatkoztak, hogy nem egyértelmű a megfogalmazás.

Debrecenben egyébként hiába tiltakozik a lakosság, az akkugyár már megkapta az engedélyt, így kezdődhet az építkezés.


Nyitókép: RTL

 

#Belföld#akkugyár#debrecen#catl#népszavazás#momentum

Címlapról ajánljuk