Belföld

Megpróbálta letagadni Debrecen önkormányzata, milyen rengeteg vizet fogyasztana az akkumulátorgyár, de a kormányhivatal buktatta le őket

rtl.hurtl.hu

2023. február 3. 15:40

A Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. megrendelésére készült tanulmány két nap után eltűnt a kormányhivatal honlapjáról.

A Debrecenben a hét elején egy, az akkumulátorgyár ellen fellépők érveit lehazugozó szórólappal indítottak offenzívát a tiltakozási hullám megtörésére. A városvezetés azt állítja, hazugság, hogy az ipari park 40 ezer köbméter vizet fogyaszt majd naponta, mert szerintük a vízigény biztos nem lesz több 25 ezernél. 

A hét elején azonban a kormányhivatal oldalán publikálták a gyárakhoz vezető új vízvezeték építésének előkészítéséhez készült tanulmányt, ami szerint nem hogy 40, hanem akár 60 ezer köbméterre is felugorhat a fogyasztás. A tanulmányt két nap után levették az oldalról – írja a 24.hu.

A lap hozzáteszi, hogy a vízfogyasztás igen érzékeny téma a városban, hiszen Debrecennek nincsen folyója, az ivóvizet három víznyerő telep biztosítja. A termelés nem bővíthető sokáig anélkül, hogy a vízkészletek meg ne sínylenék. 

Az akkumulátorgyártásra fókuszáló ipari park, és főleg a kínai CATL óriásgyára a tiltakozók szerint lényegében annyi vizet fogyaszt majd, mint maga a város.

A Debrecenben terjesztett szórólap azonban azt sugallja, hogy nincs ok az aggodalomra, hazugság a 40 ezres szám, az igazság pedig az, hogy „a Déli Gazdasági Övezet teljes vízfogyasztása – minden odakerülő vállalat igényét figyelembe véve – összesen 24 ezer köbméter/napban van maximálva, egyhangúlag, ellenszavazat nélkül meghozott közgyűlési döntés alapján”.

Csakhogy a szórólap megjelenésével egy időben, hétfőn a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal honlapján közzétettek egy 186 oldalas tanulmányt, amely azt állítja, nem is 40 ezer, hanem átlagosan 42 500 köbméter lesz a vízfogyasztás, ami a nehezebb napokon felmehet akár 60 ezer köbméterig is.

A tanulmány a debreceni önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. (DIF) megrendelésére készült, de két nap után, szerdán délben eltűnt a kormányhivatal honlapjáról. A sajtóosztály a 24.hu kérdésére azt írta, azért távolították el a teljes „hirdetményi dokumentációt”, mert a kérelmező az előzetes vizsgálati eljárás iránti kérelmét visszavonta, így a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal az eljárást február 1-jén megszüntette.

A 24.hu megkereste a Papp László polgármester vezette debreceni önkormányzatot is, hogy megtudja, miért állította le a város cége a vízvezeték-építést megelőző engedélyezési eljárást.

Mivel hivatalosan az önkormányzat volt a szórólap kiadója és áttételesen a tanulmány megrendelője is, megkérdezték azt is, hogy miért állították a szórólapon, hogy hazugság a 40 ezer köbméteres napi vízfogyasztás, amikor a szakértői tanulmány szerint ennél még magasabb is lehet ez a szám.

Az önkormányzat azt írta, szerintük a szakértő tévedett, vagy legalábbis félreérthetően írta meg a vízfogyasztási adatokat, ezért állították le a vezetéképítési engedélyeztetési eljárást.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal oldalára feltöltött dokumentumban a terület vízigényével kapcsolatos leírás félreérthetően fogalmazott, ezért a megrendelő önkormányzat kérte annak pontosítását.

Nyitókép (archív): MTI/Vajda János

#Belföld#akkugyár#akkumulátorgyár#debrecen#szakértői tanulmány#vízfogyasztás

Címlapról ajánljuk