Belföld

Csaknem két kilométerre ellátnak a rendőrség felújított sebességmérői

rtl.hurtl.hu

2023. február 21. 9:58

Mozgóképeket is tudnak készíteni, így nem csak a gyorshajtást képesek rögzíteni.

Felújítva és jobb képességekkel kerülnek vissza az utakra a Fáma III. nevű sebességmérők – írta a kreszvaltozas.hu.

A rendőrség balesetmegelőzési bizottságának oldala szerint ezek a lézerelvű eszközök pontosan mérnek, szélsőséges körülmények között is megbízhatók, messzire látnak, valamint gyorsan dolgozzák fel az adatokat. 

Az elmúlt csaknem 20 évben ezeket használta a rendőrség, de már kevés maradt belőlük, mert a hosszú idő alatt sok közülük meghibásodott. Javításra nem volt lehetőség, mert a gyártó cég megszűnt, így egyre több készülék került a raktárak mélyére. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság ugyanakkor nem akart lemondani ezekről az alapvetően jól működő eszközökről, ezért keresett egy céget, amely képes a javításra. Tavaly decemberben el is készült az első tesztpéldány, azóta pedig 11 sebességmérő ment át a hitelesítésen. 

A készülékek mérni tudják a szemből érkező és az elhaladó járművek sebességét is – álló, illetve a GPS-moduljuknak köszönhetően mozgó állapotban is. Nagyon messzire ellátnak, akár 1800 méterre is, és az állók mellett mozgóképet is képesek rögzíteni a memóriakártyára. Így a sebességmérésen túl egyéb szabálytalanságok dokumentálására is képesek: tilos jelzésen való áthaladás, záróvonal átlépése.

A Reggeli vendége egyébként kedd reggel Karácsony Gergely főpolgármester volt, aki éppen arról beszélt, hogy bizonyos helyeken lejjebb kellene vinni a megengedett sebességet Budapesten, mert túl sok a halálos baleset. Szerinte a fővárosi kamerarendszer átalakítása után az autók gyorsaságát is tudnák mérni. 


Nyitókép: Országos Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési bizottságának oldala

 

#Belföld#sebességmérés#traffipax#rendőrség#karácsony gergely

Címlapról ajánljuk