Belföld

131 esetben ítéltek el gyerekeket Magyarországon, amióta büntethetők a 14 év alattiak

rtl.hurtl.hu

2023. február 21. 5:45

Kiderült az is, hány gyereket ítéltek el emberölésért az elmúlt két évben. Szakértők szerint a rendkívül alacsony esetszám nem igazolja a törvény bevezetésének szükségességét. 

Összesen 131 esetben ítéltek el 12-14 év közötti gyereket Magyarországon 2013 óta – közölte a Népszava érdeklődésére az Országos Bírósági Hivatal.

A korhatárt a szándékos, személy elleni bűncselekmények esetében csökkentették 12 évre. Ilyen például az erős felindulásban elkövetett emberölés, a testi sértés, a rablás, a kifosztás vagy a terrorcselekmény. Ezek esetében is csak akkor büntethető a 12-14 éves korú gyerek, ha az elkövetéskor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással, ezt minden elkövető esetében egyedileg vizsgálja a bíróság. Ha a gyereket büntethetőnek találják, akkor épp olyan büntetőtárgyalás vár rá, mint a fiatalkorúakra, vagy a felnőttekre.

Az Országos Bírósági Hivatal adataiból szerint az érintett gyerekek túlnyomó többségét rablás és kifosztás bűncselekménye miatt ítélték el.

A második legtöbb esetben hivatalos és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt született elmarasztaló ítélet, hat alkalommal. 2021-ben egy, tavaly öt ilyen eset volt. Emberölésért csak 2022-ben ítéltek el 12-14 éves fiatalokat, összesen két alkalommal. Ami a büntetéseket illeti: a legtöbbször, 88 alkalommal javítóintézeti nevelésre kötelezték a gyerekeket.

Krámer Lili, a Magyar Helsinki Bizottság büntető igazságszolgáltatás program kutatója és projektkoordinátora szerint 

a rendkívül alacsony esetszám nem igazolja a törvény bevezetésének szükségességét, 

és a nemzetközi, valamint hazai, a gyermekek jogaival foglalkozó civil szervezetek sem támogatják ezt a szigort. Az ugyan minden szereplő számára világos, hogy valamilyen megoldást kell találni arra, ha 14 éves kor alatti gyerek súlyos bűncselekményt követ el, de erre a büntetőjogi felelősség alsó határának leszállítása helyett a gyermekvédelmi intézményrendszer továbbfejlesztése indokoltabb és hatékonyabb megoldás lenne. „Így jobban érvényesülhetne a gyermekek védelmének érdeke is” – mondta a szakértő.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Cseke Csilla/MTI

#Belföld#gyerek#börtön#életkor

Címlapról ajánljuk