Belföld

A kormány új értékelési rendszere alapján le is vonhatnak tanárok fizetéséből, februárban indulhat a próbaüzem

rtl.hurtl.hu

2023. február 15. 5:57

Az új rendszer idén szeptemberben indul, de februárban már kezdetét veheti a próbaüzem.

A Népszava információi szerint már most februárban elkezdődhet a felkészülési időszaka annak az új, szeptembertől induló teljesítményértékelési rendszernek amellyel a kormány a tanárok munkájának hatékonyságát akarja monitorozni. A laphoz eljutott a tervezet egyik verziója, amelyből kiderül, hogy a pedagógusoknak, intézményvezetőknek minden évben át kell majd esniük egy belső értékelési folyamaton, valamint

  • ehhez tanévenként személyre szabott teljesítménycélokat is teljesíteniük kell
  • a minisztérium által meghatározott kompetenciaterületen is meg kell felelniük.

Akik a legjobban teljesítenek, pluszjuttatást kaphatnak, akik átlag alatti eredményeket érnek el, levonhatnak illetményeikből – írja a Népszava.

Az új változatban szerepelnek úgynevezett mérföldkövek, vagyis célok. Az első ilyen lépés, hogy a mostani félévben körülbelül 40-50 intézmény bevonásával elkezdődik egy próbaidőszak, ennek az időszaknak az is a része, hogy meghatározzák a személyes teljesítménycélokat, amelyeket a jövőben tartaniuk kell a pedagógusoknak.

A koncepcióban most arra is kitért a BM, hogy pénzügyi következménye (vagyis jutalmazás vagy bérlevonás) a következő tanévben még ne legyen az értékelésnek, ezt csak a 2024 szeptemberétől induló értékelési időszaktól javasolják.

– idézi a lap a birtokukba került koncepciót.

Az újabb változatban ezen módosítottak, átlag felett azok teljesítenek, akik a legjobb 25 százalékba, átlag alatt pedig azok, akik az alsó 25 százalékba kerülnek, írja a lap. A pedagógusok 100 pontot érhetnek el összesen, ehhez három, személyes teljesítménycélt kell teljesíteniük (30 pont), valamint tíz kompetenciaterületen is értékelik őket (70 pont). Ilyen területek például az eredményesség, hatékonyság, terhelhetőség, szakmai minőség, munkafegyelem.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#tanár#pedagógus#fizetésemelés#bércsökkentés

Címlapról ajánljuk