Belföld

Orbán Viktor egy brüsszeli foghíjtelek előtt állva számolt be az EU-csúcsról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 10. 20:29

„A migrációs nyomás tovább nő, a határok védelmén múlik Európa jövője” – mondta a miniszterelnök az építési terület kerítése előtt.

Péntek este töltötték fel Orbán Viktor Facebook-oldalára azt a 49 másodperces, CAPS LOCK-kal feliratozott videót, amiben a magyar miniszterelnök beszámolt a héten lezajlott brüsszeli uniós csúcsról.

A migrációs nyomás tovább nő, a határok védelmén múlik Európa jövője címmel közzétett videóban az alábbiakat mondta Orbán Viktor:

Ma hajnalban három órakor ért véget az európai miniszterelnökök tanácsának ülése. Azért tartott ilyen sokáig, mert a migráció kérdését kellett megtárgyalnunk. A nyomás nő, lassan elviselhetetlenné válik immáron a nyugati országok számára is. Nem lehet tovább elodázni, szembe kellett nézni a helyzettel és világosan ki kellett mondani, hogy Európa nagy veszélyben van. Sürgősen cselekedni kell. A kérdés most már csak az, hogy a bizottságban ülő brüsszeli bürokraták is megértik, hogy azonnal cselekedni kell. Például a Magyarországgal szembeni jogi eljárásokat fel kell függeszteni vagy vissza kell vonni, illetve támogatni kell a tagállamokat, köztük Magyarországot is, hogy kerítést építsenek és megerősítsék a határvédelmüket. Ezen múlik Európa jövője.


A videóban – aminek nyitóképe egy 2015-ös fotó a Keleti pályaudvaron összegyűlt menekültekről – snitteket lehet látni az Európai Tanács soron kívüli csúcsértekezletéről, amin részt vett Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. A videó Zelenszkijt nem mutatja. 

A 29. másodperctől Orbán Viktor látható, amint egy elhagyatottnak tűnő, szemetes, építési törmelékkel borított terület kerítése előtt beszél a kerítésépítésről és határvédelemről, valamint Európa jövőjéről.

A videónak ez a része az Európai Tanács épületétől három tömbre, a Jacques de Lalaing utca egyetlen foghíjtelke előtt készült. A háttérben látható „Future is Europe” hatalmas falfestmény (amire Orbán szövege is utal) a Novadead művésznevű brüsszeli graffitis-streetartos, a kongói származású Julien Crevaels alkotása.


A környék a látszat ellenére egyáltalán nem annyira lepukkant, mint azt a videó sugallja, ha Google Street View-n körbenézünk, a foghíjtelket körülvevő városrész nagyon is rendezett, kellemes benyomást kelt, modern irodaházakkal és óvárosias utcácskákkal, régi épületekkel. Orbán Viktor ezt látta, miközben a kamerába beszélt:


Ami a videó tartalmát illeti, a brüsszeli EU-csúcs fő témái az EU válasza Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújára, Ukrajna uniós csatlakozási folyamata, az észak-koszovói helyzet, valamint a török-szír földrengés volt, és ezek mellett folytatott megbeszélést az Európai Tanács az európai migrációs helyzetről.

#Belföld#orbán viktor#facebook#Videó#brüsszel#eu-csúcs

Címlapról ajánljuk