Belföld

Milliókért hirdetik a Facebookon, hogy a debreceni akkumulátorgyár elleni tiltakozás sorosista, balos hiszti

rtl.hurtl.hu

2023. február 8. 10:57

Arra nem térnek ki, hogy a lakosságot aggasztja a gyár feltételezett hatalmas vízigénye vagy a mérgező anyagok használata.

Többször is beszámoltunk róla, hogy nagy hullámokat kavar a Debrecen mellett épülő gigantikus CATL-akkumulátorgyár ügye. 

A Telex cikke szerint a fideszes propaganda is ráfordult az ügyre, ráadásul milliós hirdetési pénzekkel megtámogatva. Magyarázatuk szerint az akkumulátorgyár ellenzői Soros György, illetve a „dollárbaloldal” emberei. Deák Dániel nyolc nappal az elhíresült január 20-i közmeghallgatás után jelentkezett a maga videójával. Ez volt az a fórum, ahol hazaárulózták a főispánt:


Érvelése szerint a gyár elleni tüntetés csupán egy „balos hiszti”, a külföldről pénzelt ellenzéki pártok azért kezdeményeztek népszavazást az ügyben, mert azt akarják, hogy máshol épüljön fel az üzem. Arra Deák Dániel valamiért nem tér ki, hogy a lakosságot aggasztja a gyár feltételezett hatalmas vízigénye vagy a mérgező anyagok használata:


Ahogyan az sem, hogy nemcsak a globalista érdekek kiszolgálásával vádolt pártok akarnak a népszavazást az akkumulátorgyárról, hanem a Mi Hazánk is.

A megafonos Bohár Dánielnél is az az üzenet, hogy a háttérben szervezkedő Soros-hálózat, a külföld zsoldban álló dollárbaloldal és hivatásos (ál)tüntetők hergelnek a debreceni beruházás ellen.

A Telex szerint a kormánypárti hangok felerősítésére létrehozott, több százmilliós büdzséből gazdálkodó Megafon fizetett hirdetésekben tolta meg Bohárék akkumulátorgyáras videóit. A Facebook Ad Platformjának összesítése szerint több mint egymillió forintot költöttek (700-800 ezret és 400-450 ezret) Deák Dániel két videójára, amivel körülbelül másfél milliós megjelenést értek el. Bohár Dánielnek két videóját futtatták meg a közösségi oldalon, nála is körülbelül 1,1-1,2 milliót hirdettek el, és az így elért megjelenés nagysága is hasonló.

A lap megjegyzi: nemcsak a fideszes véleményvezérek nyomják a sorosita hergelésről szóló narratívát, hanem a kormánysajtó lapjai is. Az Origót és a Magyar Nemzetet átpörgetve tucatnyi cikket találni, ami szintén az ellenzék ármánykodását mutatja be.

Az alaptörvényünk szerint meg kell őrizini a vízkészletünket, a termőföldet, mégis épülhetnek olyan gyárak az országban, amelyeknek hatalmas az erőforrásigényük. Dedák Dalma a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője arról beszélt a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár kapcsán, hogy stratégiai környezeti vizsgálatot kellett volna készíteni, ami nem történt meg. Ebből ugyanis kiderülhetett volna, hogy milyen környezeti hatása van a gyárnak országos szinten:


Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#debreceni akkumulátorgyár#megafon#propaganda#bohár dániel

Címlapról ajánljuk