Belföld

A Roszatom szerint jövőre indul Paks II. építése, 10 évvel az erről szóló megállapodás után

rtl.hurtl.hu

2023. február 7. 17:19

Korábban arról lehett hallani, hogy veszélyben van a projekt.

A Roszatom vezérigazgatója szerint Paks II. építése már 2024-ben megkezdődhet, írja az MTI. Alekszej Lihacsov Paks II. építésének kezdési időpontját firtató kérdésre azt mondta, jövőre várható az „első beton öntése”.

Elmondta, az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik. „Ha az ügyfél a gyorsítást tűzi ki célul, mi gyorsítani fogunk, ha a jelenlegi szerződéses kötelezettségeken belül maradna, mi a szerződéses kötelezettségeken belül maradunk” – tette hozzá.

A bővítésről szóló szerződést 10 évvel ezelőtt, 2014 januárjában írta alá Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin.

A szovjet technológiával épült, orosz nukleáris fűtőanyagot használó Paksi Atomerőmű biztosítja a Magyarországon megtermelt villamos energia felét és az elfogyasztott villamos energia egyharmadát. A Budapesttől mintegy 100 kilométerre délre, a Duna-parton épült létesítményben jelenleg négy VVER-440-es reaktoros erőmű üzemel, és folynak a Roszatom által tervezett két új reaktor megépítésének előkészületei. A két új reaktor üzembe állításával az atomerőmű kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra nőhet.

Korábban arról írtunk, hogy Paks II. elvesztheti az uniós engedélyét. Holoda Attila energetikai szakértő arról beszélt a Híradónak, hogy a Roszatomtól nélkülözhetetlen nyugati beszállítók fordulhatnak el. Arról is beszélt, hogy még hónapokig fenn kell tartani a spórolást, hiába csökkent a gáz tőzsdei ára a háború előtti szintre. Úgy gondolja, uniós szankciók nélkül is veszélybe kerülhet a Paks II. beruházás.


Nyitókép: A paksi atomerőmű 2021. szeptember 10-én. – Fotó: Kiss Dániel / MTI

#Belföld#paks 2#paks#roszatom#energia#befektetés#2024

Címlapról ajánljuk