Belföld

Elveszhet Paks II. uniós engedélye

rtl.hurtl.hu

2023. január 18. 7:10

A 444.hu írta meg, hogy Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője írásban azt kérdezte Lantos Csaba energiaügyi minisztertől, hogy hogyan képzeli a kormány Paks I. üzemidejének meghosszabbítását és Paks II. megépítését, egyszerre.

A lap emlékeztet: amikor 2014-ben megegyezett egymással a magyar és az orosz kormány arról, hogy orosz állami hitelből az orosz állami Roszatom új atomerőműveket épít Paksra, a beruházást engedélyeznie kellett az Európai Bizottságnak. Az engedélyt többek között azzal a feltétellel adták meg, hogy Paks II. által megtermelt áram nagy részét a magyar államnak a piacon, versenyhelyzetben kell értékesítenie. 

Az állami támogatást részben azért fogadta el a Bizottság, mert a magyar kormány előadta, hogy Paks I. négy blokkjának üzemideje 2032 és 2037 között lejár, azokat egymás után be kell majd zárni, és új atomerőművek nélkül áram nélkül maradna Magyarország, ekkora kiesést másként nem lehet pótolni. Az osztrák kormány beperelte az Európai Bizottságot, mert szerinte nem lehetett volna megadni az engedélyt Paks II. állami támogatására. Egyik érvük az volt, hogy nincs garancia rá, hogy a magyarok tényleg bezárják a 30-as években Paks I-et, és így nem áll meg az érv, hogy áram nélkül marad Magyarország. A Bíróság azonban visszautasította az osztrákok panaszait, reakciójuk szerint

a megtámadott határozat csak annyiban engedélyezi a támogatást, amennyiben az a bejelentett intézkedéssel összhangban marad.

Ez azt jelenti, hogy ha a magyarok az ígéretükkel szemben tovább üzemeltetnék Paks I-et, akkor a Bizottság engedélye már nem lesz érvényes Paks II-re.

Csakhogy december 8-án az országgyűlés elfogadott egy határozatot, amiben tudomásul veszi, hogy a kormány vizsgálja, 

miként lehetne meghosszabbítani Paks I. élettartamát, akár 2057-ig.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját a Karmelita kolostorban 2021. december 17-én. A megbeszélésen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Süli János, a Paks II. projektért felelős miniszter is. – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

 

 

#Belföld#paks#atomerőmű#európai bizottság

Címlapról ajánljuk