Belföld

Schadl György: Szaros Telex-cikkre ne b*ssza már meg a jó ég, hogy a Kúria elnöke reagáljon

rtl.hurtl.hu

2023. február 3. 7:46

Így értekezett a médiáról és újságírásról Schadl György és Senyei György OBH-elnök.

Egy Telex birtokába jutott 2021. június 2-i hangfelvételen Schadl György és Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke arról beszélgettek, hogy a Kúria elnöke, Varga Zs. András egy lap egyik cikkére közleményben reagált. Schadl és Senyei a beszélgetés során leginkább azt kifogásolták, hogy az elnök miért nem hagyta figyelmen kívül azt a cikket, amelyben arról írnak, hogy Áder János akkori köztársasági elnök Hajas Barnabás jogászt bírává nevezte ki, aki így egyből a csúcson, a Kúrián kezdhette meg a pályafutását. Varga Zs. András a cikk után a következő nyilatkozatot adta ki:

A Kúria minden bírája az Alaptörvénynek és a törvényeknek megfelelően nyerte el kinevezését és beosztását. Mindnyájan Magyarország törvényes bírái. A bírói tekintély tiszteletben tartása az alkotmányos működés, a jogállam csorbítást nem tűrő alapértéke. A bírák és bíróságok megsértése a bírói függetlenség elleni támadás, ezért nem tartozik a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányosan védett körébe. Akkor sem, ha tendenciózusan összegyűjtött és csoportosított, valótlanságokkal kevert részigazságok próbálják a hitelesség látszatát kelteni.

Erre a nyilatkozatra reagál Schadl és Senyei. A kettejük beszélgetéséből kiderül, hogy azt gondolják, hogy a lap cikke alapvetően igazságot állít, és hogy Varga Zs. András fölöslegesen reagált rá.

  • Senyei: Megjelenik egy cikk, aminek a kétharmada tulajdonképpen igaz. Hát a Barnusnak van bírói gyakorlata?
  • Schadl: Nincs.
  • Senyei: Nincs. A Patyinak van? Nincs. És hogyha ezt valaki leírja, az nem a bíróság megsértése.

– olvasható a beszélgetés leíratában.

Schadl György a beszélgetés egy pontján azt mondta:

Szaros Telex-cikkre ne bassza már meg – már bocsánat – a jó ég, hogy a Kúria elnöke reagáljon.

A továbbiakban felmerülnek az újságírói szakmával kapcsolatban is észrevételek:

  • Schadl: Egyébként már eleve. Fölemeled a magad szintjére ezeket a dolgokat.
  • Senyei: Erről van szó. Két-három levelet kell írni, mert valamikor kell írni, de ez nem volt szerencsés. És mi a faszom az, hogy követelem? Az újságtól követelem, hogy ne írjon híreket?

Az OBH elnöke szerint az is gond, hogy „ha lépten-nyomon minden basztatásra meg baszomtatásra csinálnak egy közleményt, és visszautasítják, akkor az utána semmit nem fog érni.” Schadl e kapcsán megjegyzi: a bíróságnak az szerinte nem szerencsés hagyni, hogy a bulvármédia a maga szintjére lehúzza.

Nyitókép: RTL

#Belföld#schadl györgy#politika#OBH#senyei györgy

Címlapról ajánljuk