Belföld

21 Kutatóközpont: Toroczkai László is népszerűbb Dobrev Kláránál

Dévai LászlóDévai László

2023. február 3. 5:46

Gyurcsány Ferenc messze a legnépszerűtlenebb.

A 21 Kutatóközpont Telexen megjelent, január 18. és 23. között végzett felmérése szerint Dobrev Klárát a válaszadók 45 százaléka nem látná szívesen fontos politikai szerepben. A kutatás az ellenzéki pártok vezetőinek népszerűségét vizsgálta. A politikusok kapcsán azt kérdezték az emberektől, hogy

szívesen látná-e az adott személyt fontos politikai szerepben?

A nemmel válaszolókat arról is megkérdezték, hogy a politikus inkább közömbösnek számít-e, vagy semmiképp sem látnák szívesen fontos szerepben. A válaszokból kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc továbbra is a legnépszerűtlenebb politikus, őt a megkérdezettek 67 százaléka nem látná szívesen fontos politikai szerepben. A lap a felmérésre hivatkozva azt írja, hogy nem csak a kormánypártiak tartják ellenszenvesnek a DK elnökét, az ellenzéki szavazók 50 százaléka is egyértelműen elutasítja az ő szerepvállalását.

Dobrev Klára a második legelutasítottabb, a DK árnyékkormányának vezetőjénél még Toroczkai Lászlót, a Mi Hazánk elnökét is szívesebben látnák fontos politikai pozícióban.

A kormánypárti és a bizonytalan szavazók között hasonló értékeket kapott, mint a DK elnöke, az ellenzékiek körében azonban sokkal pozitívabb az ő mérlege: 59 százalékuk szívesen látná Dobrevet fontos politikai szerepben és csak 17 százalék utasítja el élesen. Ez azt jelenti, hogy az ellenzéki szavazók Dobrevnél csak Donáth Annát és Karácsony Gergelyt kedvelik jobban.


További érdekesség, hogy Karácsony Gergelyt a bizonytalanok és Mi Hazánk szavazók is jobban kedvelik, mint Dobrevet. Karácsony politikai szerepvállalását az ellenzéki válaszadók 69 százaléka támogatja, és csak 13 százalék utasítja el. A legnépszerűbb ellenzéki politikus a Momentumnak is dolgozó 21 Kutatóközpont szerint a momentumos Donáth Anna lett, akit az összes válaszadó 40 százaléka látna szívesen fontos politikai szerepben, az ellenzéki oldalon pedig a bő háromnegyede.


Az is kiolvasható az adatokból, hogy Toroczkai Lászlót a kormánypártra szavazó válaszadók jobban kedvelik, mint az ellenzékiek. A Telex megjegyzi: az eredmények reprezentatívak korra, nemre, iskolai végzettségre és településtípusra, és +/- 3 százalékkal térhetnek el attól, ami a teljes sokaság megkérdezése után jött volna ki.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#politika#toroczkai lászló#dobrev klára#gyurcsány ferenc#donáth anna

Címlapról ajánljuk