Belföld

Novák Katalin: Európának határozottan ki kell mondania, „ne tovább! Putyin átlépte a Rubicont”

rtl.hurtl.hu

2023. január 31. 13:20

Az eddigi kilenc szankciós csomaggal mintha ezt akarták volna megüzenni. Novák szerint a magyarok ma sem kérnének a szovjet mentalitásból.

Novák Katalin szerint Európának határozottan ki kell mondania, „ne tovább! Putyin átlépte a Rubicont”. A köztársasági elnök erről egy olasz lapnak beszélt Rómában, ahová Sergio Mattarella olasz államfő meghívására érkezett.

A köztársasági elnök az ukrajnai háború kapcsán elmondta, Magyarország a NATO és az Európai Unió tagjaként szövetségesei mellett áll és a mielőbbi fegyvernyugvás a célja, Ukrajnának pedig erején felül segít. Helyesnek tartja az egységes fellépést, de úgy értékelte, a választott eszközök kapcsán vannak, és kell, hogy legyenek különbségek az országok között.

Elmondta, Európa valódi feladata megtalálni az egységet úgy, hogy közben elfogadjuk: történelmünk, adottságaink, kultúránk, gondolkodásunk sokban különbözik. Hozzátette: „Miközben lényegileg azonos is”.

Elmondta, számára Oroszország létezik, amelynek hosszú ideje Vlagyimir Putyin a vezetője. Voltak, vannak és lesznek kapcsolatok a két ország között, ahogy Európa és Oroszország vagy Ukrajna és Oroszország között is. Az orosz-magyar kapcsolatokba senkinek sem szabad romantikát beleképzelnie, tette hozzá.

Magyarország dolgozik azon, hogy az energiaügyi kiszolgáltatottság mielőbb lényegesen csökkenjen az oroszok felé.

Hangsúlyozta, az orosz belpolitikába nem kívánnak beleszólni, de amikor egy másik szuverén országot fegyveresen megtámadnak, akkor már nem hallgathatnak. „Nekünk, magyaroknak, személyesen nekem is túl élénk még a szovjet birodalmi mentalitás és hatalomgyakorlás emléke. Nem kértünk belőle 1956-ban, nem kértünk belőle 1989-ben, és nem kérnénk belőle ma sem”.

Az olasz kormányról szólva kiemelte Giorgia Meloni miniszterelnökkel való baráti kapcsolatát, és azt, hogy a magyarok és az olaszok érdekei és szándékai egy irányba mutatnak az illegális migráció elleni határozott fellépés, a nyugat-balkáni bővítés, a keresztények védelme és a saládi értékek melletti kiállás terén is.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország diszkriminálja a nőket és az LMBTQ-személyeket, Novák Katalin azt mondta, Magyarországon mindenki szabadon élhet, nemtől, vallási, nemzetiségi hovatartozástól, politikai meggyőződésétől, szexuális orientációtól függetlenül. A törvények védelmet biztosítanak a szexuális kisebbségeknek is, véli, viszont a „hagyományos családi értékeket” kiemelt védelemben részesíti az alaptörvény.

Korábban arról írtunk: huszonegy alkalommal utazott külföldre Novák Katalin elnökségének első fél évében, és több, mint egy hónapnyi időt töltött külföldön. Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a kormánypártok nem nagyon titkolják, hogy „Nováknak alapvetően diplomáciai szerepet szánnak, főként olyan helyekre vagy olyan üzenetekkel küldve, amelyek a miniszterelnökhöz politikailag kevésbé illeszthetőek”. Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint az utazásokkal az lehet a cél, hogy „az Orbánnal szembeni ellenérzések enyhüljenek, illetve a kormány megtartsa külföldi szövetségeseit”.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#novák katalin#róma#orosz-ukrán háború#putyin#utazás

Címlapról ajánljuk