Belföld

Megszólalt az újságíró, aki az EU-ból kilépős mondatokat idézte Orbán Viktortól

rtl.hurtl.hu

2023. január 28. 15:04

„A baloldali média eltorzítja a miniszterelnök szavait” – mondta az újságíró, akinek a cikkében kicserélődött a kérdéses bekezdés. 

A hétvégére diplomáciai botrányt váltott ki az American Conservative nevű amerikai lap cikke, amely egy beszélgetést dolgozott fel Orbán Viktor, valamint a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciájának külföldi újságíró vendégei között. Az Ukrajnára mint „senki földjére” vonatkozó rész miatt bekérették a kijevi magyar nagykövetetet. 

De mint ismert, nagy port kavart a magyar EU-tagsággal kapcsolatos rész is, amely eredetileg így szólt:

Valaki megkérdezte a miniszterelnököt, hogy szeretné-e, ha Magyarország az EU-ban maradna. »Egyértelműen nem!« – mondta, hozzátéve, hogy Magyarországnak nincs más választása, mert exportjának 85 százaléka az EU-n belülre irányul.

Mint a Telex emlékeztet, ez a bekezdés később magyarázat nélkül eltűnt – a Google cache és az Internet Archive azért megőrizte –, és a helyébe ez került:

Orbán Viktor azt mondta, személy szerint fájdalmas számára, hogy Magyarország az EU-ban van, és ki van szolgáltatva a zaklatásnak, de nem kérdés, hogy Magyarország az EU-ban marad, mert a gazdasági jólét függ tőle. Mégis, nehéz elviselni, hogy az EU vezetése ide-oda lökdösi. Orbán azt mondja, hogy bármennyire is nehéz személy szerint az uniós bürokráciával szembenéznie, meg kell tennie, mert ez Magyarország nemzeti érdeke.

A cikk szerzője, Rod Dreher is hozzászólt a fejleményekhez az egy pénteki Twitter-posztban. Ebben azt írja, elég frusztráló, de nem meglepő számára, hogy „a baloldali média eltorzítja a miniszterelnök szavait”. Ez azért fura, mert a média valójában szó szerint idézte azt, amit ő szó szerint idézett Orbántól; majd vagy ő, vagy egy másik szerkesztő a lapjánál átírt egy kevésbé éles megfogalmazásra.

Dreher most azt írja, a szövegkörnyezetből mindenki számára egyértelmű volt, hogy Orbán nem akarja Magyarországot kivezetni az EU-ból, hanem arról beszélt, hogy ő az ország nemzeti érdekeit védi, és emiatt fekete báránynak tartják Brüsszelben.

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Belföld#orbán viktor#eu#európai unió#kilépés

Címlapról ajánljuk