Belföld

Korányi Dávid: A titkosszolgálatok politikai eszközzé váltak

rtl.hurtl.hu

2023. január 27. 9:43

Az Action for Democracy elnöke szerint a törvényeket betartották és csak a „demokrácia és a jogállamiság védelmét” támogatták Magyarországon. 

„Soha nem adtunk támogatást politikai pártoknak vagy jelölti kampányoknak” – állította az rtl.hu-nak is eljuttatott közleményében Korányi Dávid, az Action for Democracy elnöke. 

Mint megírtuk, a nemzetbiztonsági bizottság titkosítás alól feloldott tájékoztatója szerint a korábban ismert 3 milliárdos összegnél 160 millióval több pénz érkezett amerikai támogatásként a Action for Democracytól (AD) a tavalyi ellenzéki kampányba.

A Rogán Antal miniszter alá rendelt új szuper-titkosszolgálat, a Nemzeti Információs Központ (NIK) összegzése szerint a szervezettől származó pénz 58 százaléka Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmához érkezett. Kisebb részét az Edemokrácia Műhely Egyesület kapta meg, a maradékot pedig öt gazdasági társaságnak utalták át.

Korányi Dávid azt közölte, hogy ők büszkék arra, hogy „demokrácia és a jogállamiság védelmét” támogatták Magyarországon. 

Állítása szerint a törvényeket betartották, azt pedig a politikai fantazmagória birodalmába sorolta, hogy közük lenne az amerikai kormányhoz vagy a Demokrata Párthoz. 

„Az Action for Democracy nem csak Magyarországon aktív. Demokráciapárti, az alapvető emberi méltóság és tisztesség védelmét szolgáló civil szervezeteket támogatunk szerte a világban, így például Brazíliában, Olaszországban, és mindenütt másutt, ahol veszélyben látjuk a demokratikus értékeket” – írta Korányi Dávid.

Azt is megjegyezte, aggasztónak tartják és elutasítják, hogy a kormány a teljes államapparátust bevetette az az Action for Democracy és a vele együttműködő szervezetek elleni lejárató kampányban, és nyíltan politikai célokra használja a titkosszolgálatokat, a rendőrséget és az adóhivatalt”. 

A cél szerinte egyértelműen az, hogy megfélemlítsék a magyar civileket.

Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

 

 

 

#Belföld#action for democracy#kampánytámogatás#pénz#márki-zay péter

Címlapról ajánljuk