Belföld

Újabb egymilliárd forintot találtak az ellenzék külföldi támogatását vizsgáló jelentés szerint

rtl.hurtl.hu

2023. január 25. 10:05

A titkosítás alól feloldott jelentésben egy svájci alapítvány is feltűnik. 

Az ellenzék 2022-es választási kampányának külföldről érkező pénzügyi támogatását vizsgáló jelentés szerint a korábbinál 160 millió forinttal több adományt küldött az Action for Democracyó nevű amerikai szervezet az ellenzéknek – írta a hvg.hu.

A Rogán Antal miniszter alá rendelt új szuper-titkosszolgálat, a Nemzeti Információs Központ (NIK) összegzése szerint a szervezettől származó pénz 58 százaléka Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmához érkezett. Kisebb részét az Edemokrácia Műhely Egyesület kapta meg, a maradékot pedig öt gazdasági társaságnak utalták át.

A legnagyobb összeget, több mint egymilliárd forintot az „Ez a lényeg” néven működő portálok kiadója, az Oraculum 2020 Kft. kapta meg. A cég egy svájci bejegyzésű alapítványtól is kapott nagy összegű utalást, méghozzá 5 utalással összesen 887 millió forintot – írta a hvg.hu a titkosítás alól feloldott jelentésre hivatkozva. A NIK összesítése kiemelte, hogy „az alapítvány aktivitására, valós tevékenységére vonatkozóan nem lelhető fel nyílt forrásból hozzáférhető információ.”

A titkosszolgálatok november végén közzétett előzetes jelentésében még az szerepelt, hogy nem 1,8 milliárd forintot, hanem majdnem 3 milliárdot utalt át Magyarországra az Action for Democracy nevű szervezet a választási kampány idején.


Nyitókép: Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje sajtótájékoztatót tart, miután leadta szavazatát az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában kialakított szavazókörben 2022. április 3-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor

#Belföld#Választás 2022#ellenzék#márki-zay péter#kampány#támogatás#adomány#kampánytámogatás

Címlapról ajánljuk