Belföld

Erasmus-botrány: a fülük botját sem mozgatják a milliós posztokban ülő politikusok

rtl.hurtl.hu

2023. január 26. 11:19

Ha ők az akadályai az Erasmus-pénzek érkezésének, lemondanának-e a posztról és az azzal járó pluszpénzről?

A Hvg.hu hiába kérdezte a vezető politikusokat, hogy ha ők az akadályai az Erasmus-pénzek érkezésének, lemondanának-e a posztról és az azzal járó pluszpénzről, nem kaptak választ.

Az ügy előzménye, hogy 2024-től kizárta az EU a kormány kezdeményezésére alapítványi fenntartásúvá alakított felsőoktatási intézményeket a diákok Erasmus+ csereprogramja és a kutatók Horizont programja finanszírozásából, ezzel akar Brüsszel nyomást gyakorolni a kormányra, hogy aktív politikai felsővezetőket vonják ki az alapítványi kuratóriumokból.

Az RTL Híradó riportját itt nézheti meg:


A Hvg.hu egy hete, január 18-án küldött körkérdést a minisztériumokon keresztül nemcsak az egyetemi alapítványok, hanem az összes közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumában tisztséget viselő érintett politikai felsővezetőknek: minisztereknek, államtitkároknak, helyettes államtitkároknak és a kormányfő politikai igazgatójának. Egyebek mellett arról érdeklődtek, hogy az érintettek havi bruttó mekkora összegű juttatást kapnak, azt felveszik-e illetve karitatív célokra  fordítanak-e belőle. 

Az Erasmus-ügy miatt az összeférhetetlenségi szabályok várható szigorítása miatt tervezi-e, hogy még ezek hatályba lépése előtt önként lemond a kuratóriumi pozícióról?

– hangzott az egyik kérdés. Egy hét alatt sem kaptak válaszokat. Csak a Pénzügyminisztériumtól, de abban is csak tovább irányították a kérdezőt az érintett alapítványhoz. 

A lap szerint még a látszatát is igyekeznek kerülni a kormánytagok, hogy komolyan vennék azokat a kérdéseket, amelyek az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumaiban elfoglalt pozícióikra vonatkoznak, miután az Erasmus-pénzek befagyasztása miatt ezek, az állami fizetést akár havi 1,5 millió forinttal kiegészítő „mellékállások” bizonytalanná váltak.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#erasmus#alapítvány#európai bizottság#felsőoktatás

Címlapról ajánljuk