Belföld

Elbontanának egy játszóteret, hogy legyen helye az MNB-székház felújításához szükséges építőanyagoknak

rtl.hurtl.hu

2023. január 20. 11:12

Az ígéretek szerint lesz játszótér, de csak azután, hogy befejeződött a székház felújítása.

Belváros-Lipótváros önkormányzata csütörtökön zárt ajtók mögött tárgyalta az Magyar Nemzeti Bank (MNB) Szabadság téri székházának teljes rekonstrukcióját végző Raw Development Kft-vel kötendő településfejlesztési megállapodást, amelynek keretében elbontanának egy játszóteret, értesült a Népszava. Az indoklás szerint erre azért volna szükség, hogy a területen úgynevezett ideiglenes felvonulási területet alakítsanak ki, magyarán ide rakodnák le az építőanyagokat.

A kivitelező továbbá megjegyzi, hogy a beruházás ilyen módon hamarabb befejezhető volna.

Az építkezés befejeztével a területen pihenő térrészt alakítanának ki, minimum 5 kültéri edzőeszközzel a jelenlegi játszótér helyén, emellett megújulna a növényzet is. Minderre 40 millió forintot kap az V. kerület, amely tervezést és az engedélyeztetést is végzi.

A „társadalmi felelősségvállalási célok megvalósítására, a gyermekek fizikai és szellemi fejlődésének magasabb szintű kiszolgálása érdekében” a Raw Development Kft. további 220 millió forintot ad az önkormányzatnak a Mászókás játszótérrel szemben, a Szabadság tér nyugati oldalán lévő, jelenleg homokozós, 5 elemes játszótér bővítésére – írja a lap.

A kivitelező azon a véleményen van, hogy jót cselekednek, mivel a két játszóteret jelenleg egy füves rész választja el egymástól, ami problémás a különböző korosztályú gyerekeket nevelőknek. Véleményük szerint ezért van értelme összevonni a két játszóteret. A felújítás várhatóan a 2024-es MNB-felújítás befejezése után, 2024-ben fogják elkezdeni.

A Népszava cikke szerint a kivitelező ezenfelül 140 millió forintot ad az önkormányzatnak park, köztér és közútfejlesztésre, valamint az MNB körüli utak felújítását is vállalja 540 millió forint értékben.

A Raw kikötötte, hogy a fenti megállapodás csak akkor lép hatályba, ha az önkormányzat kiadja a kért 3990 négyzetméterre a közterület-használati engedélyt. Az elbontani kívánt játszótér 1400 négyzetméter, tehát a Raw várhatóan a székház körüli közterek, utcák jó részét is elfoglalja.

Kovács Alex Gábor önkormányzati képviselő, az V. kerületi Tiéd a Belváros ellenzéki frakció vezetője szerint ezzel a megállapodással az átlagosnál is több a probléma, egyrészt azért, mert felszámolnak egy játszóteret, másrészt azért, mert sehonnan nem derül ki, hogy ténylegesen meddig fog tartani a felújítás. Kovács szerint az is érdekes, hogy vajon miért most kötik meg, hiszen az építkezés már több mint egy éve folyik.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#mnb#székház#játszótér#elbontás

Címlapról ajánljuk