Belföld

Ujhelyi: A fideszes képviselők nem szavazták meg az oroszok háborús bűneinek elítélését

rtl.hurtl.hu

2023. január 19. 15:05

Az Európai Parlament egy állásfoglalásról szavazott, a mi szerint szükség lenne egy különleges nemzetközi törvényszék létrehozására, ahol az orosz háborús bűnöket vizsgálnák.

A Fidesz EP-képviselői bár jelen voltak a plenáris ülésteremben és részt is vettek a szavazásokon, amikor az oroszok háborús bűneinek elítéléséről kellett voksolni, akkor „gyáván nem nyomtak gombot” – írja Ujhelyi István EP-képviselő a Facebookon.


Az Európai Parlament strasbourgi csütörtöki plenáris ülésén 472 szavazattal, 19 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott egy állásfoglalást arról, hogy különleges nemzetközi törvényszék létrehozására van szükség az Ukrajna elleni orosz agresszió során elkövetett bűncselekmények felelőseinek elszámoltatására, valamint a nemzetközi igazságszolgáltatás joghézagainak felszámolására a büntetlenség elkerülése érdekében.

Az EP-képviselők szerint el kell érni, hogy az orosz és a fehérorosz politikai és katonai vezetést felelősségre vonják az Ukrajna elleni agresszió során elkövetett bűncselekményekért. A határozat szerint a törvényszék létrehozása kiegészítené a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) erőfeszítéseit, mivel Ukrajna esetében jelenleg nem tudja kivizsgálni az elkövetett bűncselekményeket.

Ujhelyi szerint – aki szintén nem szavazott, mert hivatalos ügyben Madridban van – a Fidesz EP-képviselői szavakban „a béke pártján és az Európai Unió egysége mellett állnak. Tettekben azonban Putyin és oligarchái mellett állnak, az Európai Unió egységét pedig rendszeresen, legtöbbször sunyin kikezdik” – olvasható a posztban.

Az Európai Parlament strasbourgi ülésterme. Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand.

#Belföld#európai parlament#ujhelyi istván#szavazás#orosz-ukrán háború#fidesz#európai unió#Nemzetközi Törvényszék

Címlapról ajánljuk