Belföld

Orbán Viktor a gemenci erdei vasút hosszabbítását ígérte, azóta rövidebb vonalon közlekedik a vonat

rtl.hurtl.hu

2023. január 18. 6:32

Amikor egyáltalán jár. Nem jött össze a 2016-ban beígért fejlesztés.

A Gemenci Erdei Vasút Magyarország egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja, ami eredetileg 30 kilométeren keresztül kanyarog az erdőben. Korábban a Bajától 8 kilométerre fekvő Pörbölytől, a Szekszárdtól 6 kilométerre fekvő Bárányfokig közlekedett menetrendszerűen (télen is, fűtött kocsikkal), ma már csak egy rövidített, 8 kilométeres szakaszon közlekedik, hétvégente. 

A korábban 35 millió forintból megépített keselyűsi állomást egyáltalán nem érintik a járatok. Decemberben és januárban pedig egyáltalán nem üzemel.

Mindez azért annyira érdekes, mert Orbán Viktor miniszterelnök 2016-ban még az erdei vasút vonalának hosszabbítását jelentette be, a beruházás azonban azóta se valósult meg – számolt be róla a 24.hu. a kormányfő 2016. februárjában, a Modern városok program keretén belül látogatott el Szekszárdra, akkor beszélt a hosszabbításról:

Van önöknek méltán országszerte híres kisvasútjuk, ez a gemenci kisvasút, ami azonban nem jön be a városba. Ezért az volna a helyes, hogyha a Duna-partról Szekszárd városába is bejönne a kisvasút.

Orbán konkrét megállapodásokat jelentett be, és azt is közölte, hogy a kisvasút meghosszabbításának költségeit a kormány vállalja.

A helyiek szerint régóta pusztulásnak indult a kisvasút vonalának egy része, és a nemrég épített látogatóközpont is. Van, aki szerint a koronavírus-járvány miatti szigorítások óta, mások szerint már előtte is csak hébe-hóba járt a kisvonat.

Nyitókép: A gemenci kisvasút 2021. május 22-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#gemenc#erdei vasút#kisvasút#orbán viktor#hosszabbítás#beruházás#pusztulás

Címlapról ajánljuk