Belföld

Erasmus-botrány: jövő héten Navracsics Tibor Brüsszelben tárgyal

rtl.hurtl.hu

2023. január 17. 8:23

Az európai uniós forrásokért felelős miniszter Navracsics Tibor január 25-26-án tárgyal Brüsszelben az Erasmusról Johannes Hahn költségvetési és Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosokkal, tudta meg az Atv.hu. Úgy tudják a tárgyalások középpontjában az Európai Bizottság konkrét elvárásainak hivatalos tisztázása áll majd. 

A jövőben nem vehetnek részt az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramban, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramban azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Az elmúlt években ilyen fenntartásúvá alakított felsőktatási intézmények alapítványaiban ugyanis jellemzően fideszes, kormányközeli politikusok ülnek. Ezt pedig az Európai Bizottság már korábban is elfogadhatatlannak minősítette, mint arról az RTL Híradójának is nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban:


A lap egy forrása szerint Navracsics Tibor szeretne a tárgyalásai során tájékozódni és világosan látni arról is, hogy a Bizottság részéről van-e még valamilyen elvárás, kiket és milyen retorziók érhetnek, hasonlóan az Erasmushoz. 

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#erasmus#navracsics tibor#európai unió

Címlapról ajánljuk