Belföld

Nem Orbán rendszere korrupt, hanem az emberek – mondja az Integritás Hatóság elnöke

rtl.hurtl.hu

2023. január 16. 14:57

Szerinte Magyarországon nem nagyobb mértékű a korrupció, mint máshol.

„Nem Orbán rendszere korrupt, hanem az emberek”, mondta a Bloombergnek adott interjúban Biró Ferenc, a nemrég megalakult korrupcióellenes szervek, az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport elnöke, vette észre a 444. Biró szerint 

nem szabad egyenlőségjelet tenni a kormány és a korrupció közé, mert szerinte Magyarországon nem nagyobb mértékű a korrupció, mint máshol. 

Arra viszont decemberben nem tudott ígéretet tenni, hogy az Integritás Hatóság tagjainak nevei és pályázatai átláthatóan, nyilvánosan elérhetőek lesznek – emlékeztet a 444. Bíró arról is beszélt, fontos, hogy a hatóság jó viszonyban legyen más állami szervekkel, mert „egy ilyen mértékű problémával nem lehet egyedül megküzdeni”.

Az interjú szerint még időbe telik, mire a hatóság gőzerővel működni kezd, de a következő hetekben rengeteg szakembert terveznek felvenni, hogy segítsenek a csalások és a korrupció felderítésében. A munkacsoport felfüggesztheti a közbeszerzéseket, a korrupciógyanús esetekben vizsgálatára kényszerítheti az állami hatóságokat, vádat azonban nem emelhet, és nyomozást sem indíthat.

Biró egy korábbi interjúban arról beszélt: mindent elkövet azért, hogy az uniós adófizetők minden egyes eurócentjét szabályosan költsék el. Hozzátette: lelkiismereti okból, szolgálatból pályázott a hatóság élére, eddig is közbeszerzésekkel foglalkozott, de a másik oldalról, az indulók felől.

Nyitókép: Novák Katalin kinevezte az Integritás Hatóság vezetőit – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#Biró Ferenc#integritás hatóság#korrupció#orbán viktor

Címlapról ajánljuk