Belföld

Megszólalt az Integritás Hatóság elnöke: Mindent elkövetek azért, hogy az uniós adófizetők eurócentjeit szabályosan költsék el

rtl.hurtl.hu

2022. december 9. 11:11

Az Integritás Hatóság elnöke egy 100-150 fős szervezetet képzelt el, bár jelenleg még csak 13-an vannak. A hatóság működéséről elárulta, hogy ők vizsgálódni fognak, a nyomozás az ügyészség monopóliuma.

Mindent elkövetek azért, hogy az uniós adófizetők minden egyes eurócentjét szabályosan költsék el – mondta Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke, aki a Telexnek adott interjújában.

Biró azt mondta a lapnak, hogy lelkiismerteti okból, szolgálatból pályázott a hatóság élére, eddig is közbeszerzésekkel foglalkozott, de a másik oldalról, az indulók felől.

Azt is elmondta, hogy

  • bár jelenleg az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) Bartók Béla úti székházában vannak, onnan költözni fognak.
  • most 13-an dolgoznak a hatóságnál, de a következő hetekben már 20-an lesznek.
  • a cél az, hogy egy gyorsan reagálni tudó, rugalmasan működő hatóság legyen, nagyjából száz-százötven fővel.

Biró azt is elmondta a Telexnek, hogy a költségvetésüket a Pénzügyminisztérium hagyja jóvá, ne csak a közigazgatási besorolás szerint fizethessenek. „Ez kifejezett kérése volt az Európai Bizottságnak, hogy így a legjobb embereket szerezhessük meg. A hatóság alapvetően egy – értse jól – cost center, azaz pénzbe fog kerülni. Én pedig mindent elkövetek azért, hogy az uniós adófizetők minden egyes eurócentjét szabályosan költsék el” – mondta.

Az is kiderült, hogy a hatóság maga nem szabhat ki büntetést, ők vizsgálódhatnak, de a nyomozati monopólium az ügyészség kezében van. Emellett pedig lehetőségük van arra is, hogy egyes közbeszerzéseket leállítsanak.

Szóba kerültek az ellenzéki reakciók a hatóságok létrehozására. Biró szerint furcsa azt hallani, hogy „a rendszerkritikus hangok nem a megoldás felé törekednek, nem az van, hogy mit kellene csinálni, hanem sokan már azelőtt eredményt hirdetnek, hogy kifutottunk volna a pályára”.

Nyitókép: Novák Katalin kinevezte az Integritás Hatóság vezetőit – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#integritás hatóság#Biró Ferenc#pályázat#korrupció#hatóság

Címlapról ajánljuk