Belföld

Máris átalakítják azt a hajdú-bihari próbaprogramot, amelyre az egész orvosi ügyeleti reformot alapozzák

rtl.hurtl.hu

2023. január 16. 6:55

A megye a pilotprogamban működtetett 24 ügyeleti pontjából az átalakítás után mindössze 10 olyan marad, ahol délután négytől este tízig lesz orvos. 

Átalakítják Hajdú-Biharban azt az orvosi ügyeleti próbaprogramot, amire az országos rendszer újraszervezését alapozták volna – írja a Népszava.

Szabad Zoltán, hajdú-bihari háziorvos, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke a lappal közölte, január végéig meghosszabbították a OMSZ Hajdú-Bihar vármegyei próbaprogramját. Mint mondta, meglepte őt, hogy ebben a megyében is váltanak és megint új ügyeleti rendszert léptetnek majd életbe. 

Úgy tudja: a megye a pilotprogamban működtetett 24 ügyeleti pontjából az átalakítás után mindössze 10 olyan marad, ahol délután négytől este tízig lesz orvos. Este tíztől reggel nyolcig pedig csak öt helyen érhető majd el gyógyító. Ha az eddig kiszivárgott hírek igazak, akkor például 

a 30 ezer ember által lakott Hajdúböszörményben csak este tízig lesz elérhető az orvos, éjszaka már nem.

A rendszer kritikájaként említette azt az esetet, amikor egy hasmenéses beteg az éjszaka kellős közepén beállított a pilotprogramként ismert ügyeletre, ahol nem orvos, hanem úgynevezett magasan képzett mentőtiszt fogadta a pácienseket, de ő nem írhatott gyógyszert. Ezért átküldte a beteget egy másik városba, a „legközelebbi” ügyeleti pontra, ahol volt orvos és ő írta fel a gyógyszert. Gyógyszertárat viszont az illető csak egy harmadik városban talált.

A Népszavával azt közölte az Országos Mentőszolgálat, hogy a már jóváhagyott, január elsejétől hatályos új rendszer esetében minden megyében egy hónap felkészülési időt kapnak a polgárok a bevezetés előtt. Megyénként haladnak, és 2023 végéig mindenhol áttérnek, kivéve Budapestet. 

Az új szisztéma szerint az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bízzák a háziorvosi feladat és az alapellátási ügyelet megszervezését. A lakosság által most még elérhető ügyeleti pontok mintegy harmada megszűnik. A jövőben országosan 81 járásnak lenne összesen 102 ügyeleti központja. Akad majd olyan járás ahol nem lesz ügyeleti pont. Több megyében a mostani csaknem tucatnyi orvosi ügyeleti pontból legfeljebb 3-4 maradna. Ám ahol marad ilyen pont, ott az adott járás háziorvosai, saját asszisztenseikkel is fogadnák az ügyeleti helyszínen a betegeket.

Eddig 40 ezer lakosra jutott egy orvos, ha a terv megvalósul, úgy a jövőben hétköznaponként 90 ezernek, hétvégén 60 ezernek lenne egy felső fokú végzettségű ellátója.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

#Belföld#egészségügy#belügyminisztérium#hajdú-bihar megye

Címlapról ajánljuk