Belföld

Orbán Viktor: Micsoda ember az, aki bosszút áll egy másik ember gyerekén? Ilyen emberek vannak Brüsszelben!

rtl.hurtl.hu

2023. január 13. 6:43

A kormányfő azt mondta, hogy a csütörtökön este meghalt rendőr családjáról gondoskodni fognak. 

A rendőreink jól végzik a munkájukat – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádióban a csütörtök esti gyilkossággal kapcsolatban. „Az is jó hír, hogy az elkövetőt elfogták. Nem örül az ember, ha arról hall, hogy a rendőrök a fegyverüket használták, de ugyanakkor jó hír, hogy amikor kell, akkor használják.”

Szerinte Magyarországon biztonságban érezhetjük magunkat, ezt támasztja alá az is, hogy egy ilyen eset után mindenki felkapja a fejét, „egy rendőrgyilkosság módfelett ritka” esemény Budapesten. 

Az áldozat családjának együttérzését fejezte ki és azt mondta, „gondoskodni fogunk róluk, természetesen”.

Szerinte a 2022-es év a veszélyek korának kezdetének tekinthető, a pandémia után ugyanis háború jött, ezt pedig energiaválság, rossz szankciók, valamint egyre növekvő migrációs nyomás követte.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a kormány döntéseinek következtében 181 ezer forintot spórolnak meg a háztartások minden hónapban. Ezt ugyan szerinte nem veszik észre az emberek, mert ezt a támogatást nem adja be a postás minden hónapban, de nem is jön senki sem, hogy elvigye ezt az összeget energiaköltség címen – jegyezte meg. Megismételte, hogy „szankciók okozta felár miatt” az energiáért Magyarországnak évi 7 milliárd euró helyett 17 milliárd eurót kell fizetnie. 

Hozzátette: ha hallgattak volna a rezsicsökkentés bírálóira (a „liberális közgazdászokra” és a „magyar baloldalra”), akkor egymillió család ment volna tönkre. 

Szerinte Európában a kormányok nem tudnak annyi pénzt begyűjteni, hogy egy ehhez hasonló nagyságú támogatást tudjanak adni a lakosságnak. Úgy vélte, a szankciós politika megszüntetésével felére csökkenne az infláció, de Európában nincs olyan „erős bicepszű” szereplő, aki ezt megmerné lépni. Orbán Viktor elég bátornak érezné magát ennek a döntésnek a meghozatalához, de szerinte Magyarország nem elég erős ehhez nemzetközi szinten.

Orbán: Brüsszel bosszút állt a gyerekeken

„A magyar kormány nem fogja megengedni, hogy a diákok kárvallottjai legyenek egy brüsszeli döntésnek” – mondta Orbán Viktor az Erasmus-program felfüggesztésével kapcsolatban. Az érintett diákoknak azt üzente, hogy készüljenek úgy, ahogy eddig is, lesz ösztöndíjprogram, ha más nem, a büdzséből kifizetik a költségeket. 

Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy okos diákjaink legyenek, akik a külföldet is ismerik – fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy minden úgy lesz, mintha Brüsszel „meg se nyikkant volna”.

Hozzátette: 

micsoda ember az, aki bosszút áll a más ember gyerekén? Ilyen emberek vannak Brüsszelben, képzelje el, persze, hogy ezt nem fogjuk hagyni.

Úgy vélte, az Unió által megfogalmazott kifogások, miszerint politikusok ülnek az egyetemi kuratóriumokban, „szamárságnak” tekinthetők, mert mindenhol, így Nyugat-Európában is van erre példa. 

Orbán Viktor azt mondta, Brüsszeli frusztráció csapódik le a gyerekeken, mert az Európai Unió sokszínű Európát akar létrehozni. Az EU szerinte

  • be akarja engedni a migránsokat, mert ez szerintük jó. És aki ezt nem teszi, mint a magyarok, mert „mi nem akarunk migránsokkal élni, mi magunkkal szeretnénk együtt élni”, azt megpróbálják rászorítani erre.
  • Úgy vélte, az EU-nak van egy elgondolása, hogy miként kell nevelni a gyerekeket. Ezekben „a zavaros kérdésekben, mint a homoszexulitás és az LMBTQ” azt gondolják, hogy a civil társadalmi mozgalmaknak jelentős szerepet kell biztosítani. De „nekünk feláll a szőr a hátunkon” attól, hogy „marhaságokat” beszélnek az iskolákban a gyerekeknek – mondta.

Vannak nehézségek a magas energiaárak miatt, de nincsenek tömeges elbocsátások és csődhullám sem várható Orbán Viktor szerint. Úgy látom, hogy a magyar tőketulajdonosok és vállalatvezetők elég ügyesek ahhoz, hogy megoldják ezeket a nehézségeket – mondta, azt is megjegyezve, hogy az idei év legfontosabb feladatának tekinti, hogy megvédjék a munkahelyeket.

A bérekről viszont alapvetően nem a kormány dönt, hanem a gazdasági élet szereplői – tette hozzá. Szerinte a fizetések, ha idén nem is, de két év átlagában reálértékben is emelkednek majd. Megismételte, hogy az inflációt egy számjegyűre kell leszorítani az év végére, közölte is Matolcsy György jegybankelnökkel, hogy ez az „elvárása”.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI//Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#rendőrgyilkosság#interjú

Címlapról ajánljuk