Belföld

Kirúgtak egy 70 éves nyugdíjas matektanárt, mert többször is részt vett a polgári engedetlenségben

rtl.hurtl.hu

2023. január 12. 8:12

Azonnali hatállyal megszüntették a közalkalmazotti jogviszonyát.

A Telex azt írja, hogy a tankerület azonnali hatállyal megszüntette Szabó Márton közalkalmazotti jogviszonyát. A 70 éves pedagógus már nyugdíjas, de részmunkaidőben még matematikát tanított a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikumban. Szabó Márton az elmúlt időszakban többször is részt vett a polgári engedetlenségben.

Szabó Mártonnak december 31-én járt volna le a próbaideje, de egy december 19-i keltezésű levélben a tankerület jelezte: december 30-án indoklás nélkül megszűnik a jogviszonya.

– írja a lap.

Szabó Márton a polgári engedetlenségi akciók miatt decemberben nem tartotta meg 36 óráját, ezért a próbaideje alatt indoklás nélkül felmondtak neki.

A 70 éves Szabó nyolc éve ment nyugdíjba, korábban közgazdászként és matematikusként szerzett diplomát, később elemző közgazdászként dolgozott. Azért döntött amellett, hogy tanítani fog, mert a nyugdíjas éveiben hiányzott neki a társaság. A felesége is tanárként dolgozik, ő is a Jaschik Álmos Szakgimnáziumban tanít. Szabó Ákos rajta keresztül került az intézményhez, ahol épp matektanárt kerestek, mesélte a lapnak a kirúgott pedagógus.

Szabó Márton már két éve óraadóként tanított az iskolában, de az új konstrukció miatt el kellett kezdenie a próbaidejét részmunkaidős pedagógusként.

Saját elmondása szerint a tiltakozásokban azért vett részt aktívan, mert a közoktatásnak problémái vannak, valamint zavarta az is, hogy amellett, hogy alacsony a tanárok fizetése, még módosították a sztrájktörvényt is. Szeptemberben, októberben és novemberben is részt vett polgári engedetlenségben, az első alkalom után kapott is egy figyelmeztető levelet, de azóta semmit nem küldött neki a tankerület.

Miután november 30-án nyolc tanárt kirúgtak, úgy döntött, hogy decemberben egyetlen óráját sem tartja meg.

A felmondó levelét december 23-án vette át a postán. Szabó elmondta, hogy ezt tudomásul vette, majd decemberben bement elköszönni a diákjaitól. A nyugdíjas pedagógus elmondta, hogy nagyon megszerette a tanítást és megviselte, hogy kirúgták.

Nem anyagi kényszerből tanítottam, hanem azért, hogy az agyamat mozgassam és emberek között legyek.

– mondta a Telexnek.

Szabó arról is beszélt, hogy egyelőre nem szeretne pihenni, ezután is csinálni akar majd valamit. Szerente még tanítani is, azzal biztatja saját magát, hogy ez sikerülhet.

Nyitókép: A tanárok, diákok és szülők részvételével zajló vonulásos demonstráció résztvevői a Szabad sajtó úton 2022. november 18-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#tanítás#oktatás#kirúgás#Polgári engedetlenség#pintér sándor

Címlapról ajánljuk