Belföld

A jegybanki vezetők fizetése szépen megugrik a minimálbér emelése miatt

rtl.hurtl.hu

2023. január 11. 7:36

Kandrács Csabának például öt további pozíciója is van jegybanki állása mellett.

Amíg az MNB-vezetők alapfizetését az átlagkeresethez igazították, a jegybanki tulajdonban lévő vállalkozásoknál vállalt tisztségeik után szerzett jövedelmeket a legtöbb esetben a mindenkori minimálbér határozza meg. Emiatt a 24.hu cikke szerint

havonta 96-224 ezer forinttal nőtt az igazgatótanácsi, felügyelőbizottsági tisztségeik után járó díjazásuk januártól.

Az MNB tíz vállalkozást sorol fel honlapján, melyekben tulajdonosként van jelen, e társaságok igazgatóságaiban, felügyelőbizottságaiban vállal szerepet több MNB-s vezető, köztük Kandrács Csaba és Virág Barnabás alelnök. A posztok díjazását a minimálbér háromszorosában, ötszörösében, illetve hétszeresében határozták meg meg. Ez tavaly havi 600 ezer, 1 millió, illetve 1,4 millió forintot jelentett nekik cégenként. Úgy, hogy a jegybank munkatársai jellemzően több társaságban is részt vesznek az igazgatóság, illetve a felügyelőbizottság munkájában.

2023-ban a minimálbér 16 százalékkal, a garantált bérminimum 14 százalékkal emelkedett. Így januártól az igazgatósági és fb-tagságért már minimum 696 ezer forintot kapnak havonta az érintettek, de lesz, akinek 1 160 000 forintra nő az innen szerzett jövedelme cégenként, akinek pedig a minimálbér hétszeresében állapítják meg a díját, annak 1 millió 624 ezer forintra.

Tehát minimum 96 ezerrel, maximum 224 ezerrel nőhet a miminálbér-megállapodásnak hála a leánycégeknél tisztséget vállalók jövedelme.

Kandrács Csabának vagyonbevallása szerint a jegybankban főtevékenységként ellátott feladatai után járó fizetése mellett

öt olyan pozíciója volt, ahol havi 500 ezer és 1 millió forint közötti díjazásban részesült, további egy pozíciója után pedig 1 és 5 millió forint közötti jövedelemhez jutott.

A jegybank vezetők fizetése szépen megugrik a minimálbér emelése miatt
Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az emlékérmék kibocsájtásán az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Esztergomban a Szent Adalbert Központban 2022. május 20-án. - Fotó: Kovács Tamás / MTI


Virág Barnabás két MNB-s leánycégben vállalt tisztséget. A harmadik alelnök, Patai Mihály a Giro Zrt. elnökeként részesült a mindenkori minimálbérhez kötött jövedelemben a jegybanki fizetésén felül. Az MNB más munkatársai is hasonló feltételekkel látnak el megbízásokat e cégeknél, írja a 24.hu.

Nyitókép: Virág Barnabás – Fotó: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#jegybank#mnb#minimálbér#kandrács csaba#virág barnabás

Címlapról ajánljuk