Belföld

Nézőpont: A mandátumok akár háromnegyedét a Fidesz-KDNP vinné, ha most lenne az EP-választás

rtl.hurtl.hu

2023. január 9. 9:19

A kormányközeli Nézőpont szerint a kormánypárt 56 százalékot szerezne.

Ha most vasárnap tartanák az EP-választásokat, a kormánypárt 56 százalékot szerezne, és számos ellenzéki törpepárt kiesése miatt ez akár a mandátumok háromnegyedét is jelenthetné számára – derül ki a kormányközeli Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából a Magyar Nemzet cikke szerint.

A megkérdezettek több mint fele jelezte, hogy részt venne egy feltételezett EP-választáson. 56 százalékuk választaná a Fidesz-KDNP-t, 14 százalék a DK-ra, 6 százalék a Mi Hazánkra, 6 százalék a Momentumra, 4 százalék a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra, 3 százalék az LMP-re, 2 százalék a Jobbikra, 2 százalék az MSZP-re, 1 százalék pedig a Párbeszédre szavazna.

Az összes többi párt az ötszázalékos küszöb alatt szerepelne, rájuk a szavazni szándékozók 18 százaléka voksolna, és közülük 14 százalékot a 2022-es baloldali közös listán szereplő politikai erők kapnának, a maradék 4 százalékot pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

A Nézőpont Intézet felmérése alapján a négy küszöb feletti párt között szétosztható mandátumok miatt 

a Fidesz–KDNP akár 16 mandátumot is szerezhetne, vagyis hárommal többet, mint 2019-ben. Ez az összes kiosztható mandátum több mint háromnegyede.

A Nézőpont Intézet a magyarok preferenciáit vizsgálja egy feltételezett „most vasárnapi” választáson, vagyis az országgyűlési választási részvételüket biztosra ígérők körében kutatja a pártpreferenciákat. Ezek alapján a Fidesz 48 százalékon, a DK 7 százalékon áll, mindkét párt az augusztusi szintjén áll, az októberi erősödésüket nem tudták megismételni. A Mi Hazánk ötszázalékos támogatottsággal továbbra is a harmadik legerősebb párt, egyúttal a második legerősebb ellenzéki erő, írja a Magyar Nemzet.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#Nézőpont#ep-választás#fidesz#kdnp#mkkp#dk

Címlapról ajánljuk