Belföld

Egy szentgotthárdi iskola 29 tanára kezd polgári engedetlenségbe hétfőtől

rtl.hurtl.hu

2023. január 7. 15:33

Mégpedig határozatlan ideig.

Hétfőtől 29 tanár demonstrál Szentgotthárdon – írja a nyugat.hu. A szerkesztőséghez eljutott egy levél is, amelyet a tantestület a szülőknek írt.

A Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola tantestületének 29 tagja döntött úgy, hogy a polgári engedetlenség eszközével kénytelen élni, hogy felhívja a figyelmet a magyar oktatási rendszer tarthatatlan állapotára. Akciónk 2023. január 9-től határozatlan ideig tartjuk fenn

– írták, és hozzátették: az akcióban való részvételről nem tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttek. „Tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk. Akciónk sem az iskolánk vezetősége, sem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen nem irányul.” A tanárok úgy vélik, 

a közoktatás mai helyzete, a pedagógus utánpótlás elapadása, a pedagógusok elkeserítően és méltatlanul alacsony bérezése, a szakmai párbeszéd teljes hiánya, tehát a bizalom hiánya egyre nehezebb helyzetbe hozza őket, a gyerekeket pedig korszerűtlen, módszertani és ténybeli hibákkal tűzdelt tankönyvekből kénytelenek tanítani.

„Hisszük, hogy a széles szakmai-társadalmi összefogással és szolidaritással a diskurzus létrejöhet, az iskolák szabadsága visszaszerezhető, a tanári hivatás presztízse megmenthető és európai szintűre emelhető, így elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszünk. Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára” – írták levelükben. 

Nyitóképünk illusztráció: STEP / Facebook

#Belföld#szentgotthárd#Polgári engedetlenség#pedagógusok#tanár#tanársztrájk#levél#oktatás#pedagógussztrájk

Címlapról ajánljuk