Belföld

Diszkriminációról és lelki bántalmazásról számolt be az Amnesty International Magyarország több volt munkatársa

rtl.hurtl.hu

2023. január 6. 15:41

A szervezet jelenlegi dolgozói az elnökségnek küldött levélben álltak ki a vezetőség mellett.

Rendszerszintű munkahelyi bántalmazásról és diszkriminációról számolt be az Amnesty International Magyarország jogvédő szervezet négy volt munkatársa – írja a Telex.

Mérő Vera, Nagyné Gere Zsófia, Zorigt Burtejin és dr. Szalóki Ágnes (aki nem azonos az énekesnővel) közleményükben azt írták: azért fordultak a nyilvánossághoz, mert minden belső fórumot és lehetőséget kimerítettek, sikertelenül. 2019 eleje és 2021 márciusa között öt női munkavállaló távozott azonos okokból a szervezettől.

A munkahelyi visszaélés általános jelenség Magyarországon, ám az különösen aggasztó és problémás, ha ez a világ legnagyobb jogvédő szervezetének falain belül történik, amelynek egyik kiemelt témája a nők munkahelyi egyenlősége

– áll a közleményben, amiben azt is említik: más súlyos igazságtalanságok közt tanúi voltak annak, hogy egy várandós kolléga szerződését deklaráltan a várandóssága miatt nem akarta a vezetőség meghosszabbítani. Az aláírók képmutatónak nevezték, hogy az Amnesty International Magyarország a nemi egyenlőség megteremtésén dolgozik és munkahelyi tréningeket tart a diszkriminációról, eközben női munkavállalói és nemi egyenlőség-szakértői sorra távoznak a szervezeten belül tapasztalt bánásmódot megjelölve ennek okaként.

Az egyesület egy korábbi munkatársa arról számolt be, hogy tízévnyi munkaviszony után volt főnöke arra hivatkozva akarta csökkenteni munkaidejét és bérét, hogy „édesanyaként meg tudjon felelni magánéleti szerepeinek”. Egy másik munkatárs rendszeres lelki terrorról, alaptalan számonkérésről, megalázó és szexista megjegyzésekről beszélt, ami sokszor a munkatársak előtt zajlott.

Aggályaikat többször is jelezték feletteseiknek és a szervezet vezetőinek, de panaszaikkal érdemben nem foglalkoztak. Az Amnesty International nemzetközi vezetése eredménytelenül próbált a magyar elnökségre hatni, a korábban együttműködőnek bizonyuló nemzetközi titkárság pedig december elején feloszlatta az ebben az ügyben is eljáró konfliktuskezelő csoportot, pedig a jogvédő szervezetről évente derülnek ki újabb botrányok. Arról nem kaptak hivatalos tájékoztatást, hogy ezek után mi lesz a panaszukkal, ezért úgy gondolják, nem maradt más eszközük, mint a nyilvánosság.

A panaszosok azt írták, szívügyüknek tekintik az emberi jogok védelmét és szeretnék, ha az Amnesty igazságos, egyenlő munkahely, hiteles jogvédő szervezet lenne – az a szervezet azonban, ahol nincs átláthatóság, egyenlőség és biztonság, alkalmatlan ellátni jogvédő munkáját, és aláássa a hiteles jogvédők szerepét.

Az Amnesty válaszolt

A Telex megkeresésére a szervezet azt állította: amikor 2021 májusában négy korábbi munkavállalójuk panasszal élt, az elnökség először belső, majd független külső vizsgálatot indított. A panaszosok nem vettek részt a vizsgálatban, mert megkérdőjelezték a szakértők egyikének függetlenségét. A szervezet szerint egy vizsgálat sem talált bizonyítékot arra, hogy a panaszban foglaltak megalapozottak lettek volna, ettől függetlenül a külsős szakértők megfogalmaztak néhány szervezetfejlesztési javaslatot, amelyek bevezetése folyamatban van. Emellett azt is írják, hogy az egyesület összes munkavállalója az elnökségnek küldött levélben kiállt a szervezet és annak operatív vezetője mellett, azt állítva, hogy az Amnesty Magyarország egyenlőségen alapuló és biztonságos munkahely. Ugyanakkor sajnálatukat fejezték ki, hogy volt olyan helyzet, ami rosszul érintette vagy traumatizálta volt munkavállalóikat.

Nyitókép: MTI / Marjai János

#Belföld#amnesty international#bántalmazás#diszkrimináció#jogvédelem

Címlapról ajánljuk