Külföld

Mesterséges intelligenciával készült képekkel illusztrálta a kolumbiai rendőri erőszakról készült jelentését egy jogvédő szervezet

rtl.hurtl.hu

2023. május 3. 17:28

Azt állítják, azért, hogy a megtorlástól védjék a tüntetőket. Egy fotós szerint azonban az eseményekről tudósító újságírókat sértették meg ezzel.

Számos halálos áldozatot követelt a rendőri erőszak 2021-ben Kolumbiában, amikor egy adóreform-tervezet miatt kirobbant tüntetéseket vertek le brutálisan a hatóságok. Az Amnesty International az erről szóló jelentéseit olyan képekkel illusztrálta közösségi oldalán, amelyeket mesterséges intelligenciával állítottak elő – írja a Guardian. A felháborodás hatására a nemzetközi jogvédő szervezet eltávolította az illusztrációkat.

Az egyik ilyen kép azt ábrázolta, ahogy egy nőt rendőrök vezetnek el. Az alaposabb szemlélőknek azonban feltűnhet, hogy több dolog nincs rendben. A háttérben látható rendőrök arca furcsán elmosódott, a nő köré csavart zászlón rossz sorrendben láthatók a színek, és ilyen rendőri egyenruhát már nem használtak 2021-ben.

Fotós újságírók és médiakutatók arra figyelmeztettek, hogy a mesterséges intelligenciával alkotott képek használata összeesküvés-elméletek alá adja a lovat, és aláássa az Amnesty tényfeltáró munkájának hitelességét.

Mélyen polarizált, álhírekkel teli korban élünk, ami miatt az emberek megkérdőjelezik a média hitelességét. És mint tudjuk, a mesterséges intelligencia hazudik. Miféle hitelessége van annak, aki mesterséges intelligenciával létrehozott képeket kezd publikálni?

– kérdezte Juancho Torres bogotai fotós újságíró.

Az Amnesty azt állítja, azért nyúltak ezekhez a képekhez, hogy megvédjék a tüntetőket a lehetséges állami megtorlástól. Végül azért távolították el azokat, mert nem akarják, hogy az ügy elvonja a figyelmet a fő üzenetükről.

Torres szerint azonban a mesterséges intelligenciával előállított képek használata sértő azoknak a fotósoknak, akik a „frontvonalból” tudósítottak a tüntetésekről.

Az újságíró újrateremti a valóságot és azt, amit lát – a tüntetések alatt számos riporter, fotós és operatőr az életét kockáztatta ezért. Van egy barátom, aki elvesztette az egyik szemét. A mesterséges intelligenciával alkotott képek használatával nemcsak ezt a valóságot veszítjük el, de az újságírók és az emberek közötti kapcsolatot is

– mondta a fotós.

Korábban az Amnesty International Magyarország több volt dolgozója állt a nyilvánosság elé azzal, hogy rendszerszintű munkahelyi visszaélések történtek a szervezetnél, amelyekkel szemben eredménytelenül léptek fel belső fórumokon. Az Amnesty azonban azt közölte, hogy lefolytatott vizsgálataik nem találtak bizonyítékot arra, hogy a panaszban foglaltak megalapozottak lettek volna.

#Külföld#amnesty international#mesterséges intelligencia#kolumbia

Címlapról ajánljuk