Belföld

3,5 évig váratták csípőprotézis-műtétre, az állását is elvesztette emiatt

rtl.hurtl.hu

2023. január 5. 17:56

A nő nem tudta kivárni az operációt, inkább megműttette magát a magánegészségügyben.

Három és fél évvel az időpontigénylés után kapott csak időpontot csípőprotézis-műtétre egy 58 éves ürömi nő – számolt be az ATV.

A kálváriája még 2013-ban kezdődött, az első fájdalmai ekkor jelentkeztek. Az orvosok nem találtak semmit, majd hat évvel később kezelőorvosa lumbágót diagnosztizált. Mivel a fájdalmai maradtak, ezért magánúton CT- és MRI-vizsgálatokra ment, kiderült, mindkét oldalon erős kopása van, ezért 2019 januárjában csípőprotézis-műtétre jelentkezett.

Ekkor a 942-en voltak előtte a listán, végül két év várakozás után a családja összedobta a pénzt és magánúton megműtötték. Ott csak 3 hónapot kellett várnia. Ekkor már dolgozni sem tudott és végül 23 és fél év után az állását is elveszítette. Addig kerekesszékes gyerekeket oktatott.

„És több, mint egy évre rá, 2022 májusában hívott fel a műtéti koordinátor, hogy akkor elvégeznék a műtétet” – mondta a nő. Mivel nem százalékolták le, havi 51 ezer forintos rehabilitációs járadékot kap. Az otthonát elhagyni nem tudja, mert még mindig nincs jól, az öregségi nyugdíjig pedig két éve van.

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

#Belföld#egészségügy#csípőprotézis műtét#várólista#vizsgálat#üröm

Címlapról ajánljuk