Belföld

Ezek voltak 2022 lakáspiaci rekordjai: kastély 5,2 milliárdért, ingatlan 300 ezerért

rtl.hurtl.hu

2022. december 31. 15:25

A két véglet között több mint tizenhétezerszeres a különbség.

Idén az ország 2941 településén 605 ezer ingatlanhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, amiből az ingatlan.com összegyűjtötte 2022 lakáspiaci rekordjait.

A portál szerint 2022 legdrágábban piacra kerülő ingatlana egy mocsai kastély, amely 5,2 milliárd forintos áron került a piacra. A legalacsonyabb áron elérhető ingatlanok ára pedig 300-450 ezer forint volt, a két véglet között így több mint tizenhétezerszeres különbség volt.

A leggyorsabban eladott ingatlanok közé tartozott egy tatabányai 15 milliós, egy kecskeméti 23 milliós lakás, valamint egy rózsadombi 148 milliós lakóingatlan is.

A tulajdonosok által feladott hirdetések aránya ebben az évben 23 százalékos volt, ami az ingatlan.com húszéves történetében csúcsközeli eredmény. Arányaiban ennél csak 2020-ban vette több tulajdonos saját kezébe az ingatlana sorsát: akkor 24 százalékos arányt értek el a feladott hirdetéseken belül.

Ebben az évben a Komárom-Esztergom megyei Mocsán található kastély volt a legdrágább piacra kerülő lakóingatlan, aminek az ára 5,2 milliárd forint volt. 

Az ingatlanegyüttes legjelentősebb értéke a 920 négyzetméteres kastély, amely saját patakkal, halastóval és helikopterleszállóval is rendelkezik.

A második helyen a főváros II. kerületén belül a pálvölgyi városrészben lévő 4 ezer négyzetméteres telken álló 1100 négyzetméteres 8 szobás luxusvilla áll, amit 3 milliárd forintért kínáltak eladásra. 

A harmadik pedig egy budapesti Svábhegyen lévő 744 négyzetméteres 12 szobás villa szerepel, amelyhez egy több mint 5 ezer négyzetméteres park is tartozik. Ezt az ingatlant 2,6 milliárd forintért lehetett megvenni.

2022-ben piacra kerülő legolcsóbb ingatlanok közé tartozott egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászfelsőszentgyörgyön található 80 négyzetméteres felújítandó vályogház. Ennek ára mindössze 450 ezer forint volt. 

Ennél valamivel olcsóbban hirdettek meg eladásra egy Hajdú-Bihar megyében elhelyezkedő létavértesi tanyát. Az 1300 négyzetméteres telken álló, erősen felújítandó 20 négyzetméteres épület ára 390 ezer forint volt. 

A legalacsonyabb árat pedig a Csongrád-Csanád megyei Csanádalbertiben található 1+1 szobás, romos házra szabta meg a tulajdonos, mindössze 300 ezer forintért került a piacra a szóban forgó ingatlan. 

Nyitókép: a Mocsán található 5,2 milliárd forintos kastéy. Fotó: ingatlan.com

#Belföld#lakáspiac#rekord#kastély#Mocsa

Címlapról ajánljuk