Belföld

Többezer kutya szökik el minden évben szilveszter estéjén

rtl.hurtl.hu

2022. december 30. 18:32

Az eltűnt ebeknek pedig csak a fele kerül vissza gazdájához.

„Évente átlagosan 800-1000 kutyát jelentenek nálunk, de Magyarországon az ilyenkor eltűnő kutyák valós száma több ezer is lehet, és közülük csak kicsivel több mint a felük kerül vissza a gazdájához” – mondta Pintér Attila, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezője a Blikknek, aki már kilenc éve üzemeltet forróvonalat az ebben az időszakban elszökő állatot felkutatására.

Arról beszélt: „Gyakran már karácsony és szilveszter között tűzijátékoznak és petárdáznak, sőt, még azután is. Ez az időszak inkább egy hétig tart, amire nem árt előzetesen felkészülni”. A Facebook-oldalukon fogadják az elvesztett, illetve a talált ebek fotóit és leírását, hogy segítsenek fellelni a gazdáknak elveszett kutyáikat, amik leginkább a petárdázás, és a tűzijátékok miatt menekülnek el.

Hozzátette: „Sajnos, hiába kötelező tíz éve a kutyák chipeltetése, még mindig rengeteg állatban nincsen, és jellemzően ők azok, akik soha nem juthatnak haza. Vagy egy menhelyre kerülnek, vagy – jó esetben – valaki befogadja őket”.

Nyitóképünk illusztráció: MTI / Szigetváry Zsolt

#Belföld#kutya#szilveszter#tűzijáték#petárda#eltűnt#szökés

Címlapról ajánljuk