Belföld

Navracsics Tibor: Az EU-val való tárgyaláson fel sem merült a gyermekvédelminek nevezett törvény

rtl.hurtl.hu

2022. december 29. 8:24

Szerinte maradtak vitás pontok az Európai Bizottsággal.

A magyar kormány és az Európai Bizottság között maradtak vitás pontok, és véleménykülönbségek lesznek a jövőben is, azonban ezeket mindig meg tudták és meg is tudják vitatni, mondta Navracsics Tibor a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Viszont felidézte, hogy a gyermekvédelminek nevezett törvény a tárgyalások alatt fel sem merült, annak ellenére, hogy a kormánytagok többször is azt állították, hogy igazából ezt kifogásolja az EU.

Az EB azonban később az Európai Bírósághoz fordult a törvény miatt. A szervezet „azokat a tilalmakat és korlátozásokat kifogásolja, amelyek egyes törvénymódosításokban a gyermekek védelme érdekében a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésre, a nem megváltoztatására, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére és/vagy megjelenítésére vonatkoznak”.

A területfejlesztési miniszter a tárgyalási folyamat alatt történt „támadásokról” azt mondta, hogy az Európai Bizottság nem találhatott olyan pontot a politikai ízlésbeli kérdéseken kívül, amelyet kifogásolhattak volna. Arról is beszélt: szakpolitikai szinten nagyon jó a kapcsolat a bizottsággal, és erre a korrekt viszonyra a közeljövőben is törekedni fognak.

„Én végig optimista és elszánt voltam, mindenképpen el akartam kerülni, hogy Magyarország forrást veszítsen” – mondta. Navracsics Tibor a múlt héten a közösségi médiában videóüzenetben közölte, hogy az év végéig a magyar kormány minden olyan megállapodást aláírt az Európai Bizottsággal, amely biztosítja az európai uniós forrásokhoz való hozzáférést. Mindez lehetővé teszi, hogy körülbelül 130 milliárd forintnyi előleg megérkezzen, és ezzel megkezdődhessen a pályázatok kiírása és elindulhassanak az uniós forrásokkal támogatott fejlesztések.

A teljesítési menetrend utolsó állomása március végén lesz, akkor a magyar törvényhozásnak el kell még fogadnia egy törvénycsomagot, a bizottság pedig arról nyilatkozott, hogy amennyiben a március végi határidő tartható, akkor áprilisban, májusban elképzelhető a források felfüggesztésének megszüntetése. Szerinte az EB is abban érdekelt, hogy a vége felé járjanak ebben az eljárásban.

Szerinte az Európai Bizottság nem találhatott olyan pontot a politikai ízlésbeli kérdéseken kívül, amelyet kifogásolhattak volna, majd hozzáfűzte: a lengyelek most nem tárgyalnak az Európai Bizottsággal, nálunk viszont ilyesmire egyszer sem volt példa. Az EU-s pénzek befagyasztásával korábban is foglalkoztunk.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#eu#navracsics tibor#pedofiltörvény#tárgyalás#befagyasztás#helyreállítási alap

Címlapról ajánljuk