Külföld

Itt a döntés: az Európai Bizottság befagyasztana 7,5 milliárd euró Magyarországnak szánt pénzt

Mohos MátéMohos Máté

2022. november 30. 11:23

Csak akkor kapjuk meg, ha mind a 27 felvételt teljesítjük. A mostani döntés nem végrehajtható – a tényleges befagyasztásról majd a tagállamok kormányai döntenek a közeljövőben. Didier Reynders biztos szerdán azt mondta, hogy „kérlelhetetlenül” kérik számon a jogállamisági feltételek teljesítését.

Az Európai Bizottság két témakörben tárgyalt szerdán: a Magyarországgal szemben folyó jogállamisági eljárásról, illetve a helyreállítási alaphoz benyújtott magyar terv elfogadásáról. A bizottság Twitteren jelentette be, hogy a következő döntést hozta:

befagyasztásra javasol 7,5 milliárd eurónyi pénzt a Magyarországnak szánt kohéziós alapból.

Fontos, hogy a mostani döntés nem végrehajtható – a tényleges befagyasztásról majd a tagállamok kormányai döntenek a közeljövőben.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy már hónapok óta szorosan együttműködnek a magyar kormánnyal, és a tárgyalások gyümölcsözőek voltak. Magyarország a helyreállítási alap felét zöld célokra költené, ami túlment a várakozásokon, és segítheti az orosz energiáról való leszakadást. A pénz 30 százaléka az oktatás, az egészségügy és egyéb területek digitalizálására fog elmenni. A helyreállítási terv elfogadását így támogatják, ám ehhez először teljesíteni kell a feltételeket.

A jogállamisággal kapcsolatban vállalást tett a magyar kormány az igazságszolgáltatás függetlenségének és a közbeszerzések átláthatóbbá tételének érdekében. Addig egy fillért sem kapunk, amíg az összes mérföldkövet el nem értük.

A 7,5 milliárd eurós befagyasztás feloldásához és az 5,8 milliárd euró tényleges hozzáférhetőségéhez egy 27 pontos mérföldkőlistát kell teljesítenie a kormánynak. 

Ebből 17 pontot már az elmúlt két hónapban bevállalt a magyar kormány. Didier Reynders igazságügyi EU-biztos arról beszélt, hogy négy mérföldkőben már megegyeztek, és továbbra is „kérlelhetetlenül” kérik számon azok teljesítését.

Azt mondta:

Nem lesz részleges fizetés részleges teljesítésért.

Reakciók itthon és külföldről

A magyar állami hírügynökség, az MTI más hangsúllyal tálalta a témát: röviddel a bejelentés után azzal a címmel adtak ki rövidhírt, hogy „Az Európai Bizottság támogatja Magyarország helyreállítási tervének elfogadását”. Ebben azt írták, hogy az bizottság támogatja 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását, ugyanakkor zárolni javasolnak további 7,5 milliárd eurót (3000 milliárd forintot). 

A magyar kormány a szerdán fél 3-kor kezdődő kormányinfón várhatóan reagál az Európai Bizottság lépésére.

Az Európai Néppárt, a Fidesz korábbi pártcsaládja Twitteren arról írt, hogy támogatják a Bizottság javaslatát, de „ez nem jelenti azt, hogy megnyílnak a pénzcsapok”. Emlékeztettek, hogy Magyarországnak előbb teljesítenie kell a feltételeket. 

Tartsátok fent a nyomást a magyar kormányon!

üzenték.

Hadházy Ákos független képviselő azt írta Facebookon: „amolyan európai módon ez a döntés nem végleges, egyrészt a tagállamoknak (a Tanácsnak) kell kimondani a végső szót, másrészt hagynak menekülőutat a magyar kormánynak. (…) fontos leszögezni, hogy ennek a forrásmegvonásnak egyetlen felelőse van: Orbán Viktor és kormánya. Jön majd a propaganda, hogy a baloldal így, meg Brüsszel úgy, de nem kellene erről beszélni, ha az elmúlt 12 évben nem lopták volna el szisztematikusan az EU-s támogatásokat!”

Molnár Csaba, a DK EP-képviselője így kommentált: „A képlet világos: csak akkor indulhatnak újra az uniós pénzek, ha véget ér a lopás. Mert ez a pénz nem az Orbán-családé és haveroké. Hanem a magyar embereké.”

Az RTL Híradó kedden arról számolt be: egy háttérbeszélgetésen Navracsics Tibor uniós ügyekért felelős miniszter is elismerte, hogy az Európai Bizottság szerdán javasolni fogja 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését. A miniszter már a mai bejelentés előtt azt mondta, hogy a magyar kormánynak végül nem sikerült megfelelni az unió korrupcióellenes elvárásainak.


Nyitókép: Twitter

#Külföld#európai bizottság#befagyasztás#jogállamiság#feltételek#helyreállítási alap

Címlapról ajánljuk