Gazdaság

Az Európai Bizottság: a magyar kormány bűnbaknak használja Brüsszelt, de a szankcióknak semmi köze a benzinársapka eltörléséhez

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2022. december 8. 16:16

A hétfőn hatályba lépett szankciók nem is vonatkoznak a Magyarországra csővezetéken érkező orosz olajra.

Magyarország bűnbakként használja az orosz nyersolajra kivetett európai szankciókat, amikor arra hivatkozik, hogy ezek miatt kellett megszüntetni az üzemanyagok 480 forintos ársapkáját. Erről az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer beszélt a testület csütörtöki sajtótájékoztatóján a Euronews tudósítójának kérdésére.

A bizottság másik szóvivője, Daniel Ferrie a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a G7-államok által az orosz olajra meghatározott ársapka a hajón érkező szállítmányokra vonatkozik, ennek nincs hatása a csővezetéken keresztül érkező magyar olajimportra. A feldolgozott olajtermékekre vonatkozó szankciók pedig még nem léptek hatályba.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, február ötödikéig a Mol pozsonyi finomítójából is be lehet hozni Magyarországra az orosz nyersolajból előállított üzemanyagot.

Kedden éjszaka Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója rendkívüli Kormányinfón jelentette be a hazai üzemanyag-ársapka eltörlését. A Mol arra hivatkozott, hogy import nélkül nem tudja biztosítani az ország üzemanyag-ellátását, Gulyás viszont a brüsszeli szankciókkal indokolta a döntést.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

#Gazdaság#európai bizottság#szankciók#árstop#olaj#üzemanyag

Címlapról ajánljuk