Belföld

Spiegel: Magyarország megbüntetésére hajlik az Európai Bizottság

rtl.hurtl.hu

2022. november 23. 11:57

Magyarország a feltételességi mechanizmus szorításában maradhat.

A 444.hu szemléje szerint a német Spiegel brüsszeli tudósítója úgy értesült, hogy az Európai Bizottság a mostani állás szerint nem engedi ki Magyarországot a feltételességi mechanizmus szorításából. Ez azt jelentené, hogy a jövő héten azt javasolják a tagállamoknak, hogy a Magyarországnak a következő hét évben járó kohéziós támogatások egy bizonyos részét fagyasszák be.

A Bizottság ősz elején 7,5 milliárd eurós, nagyságrendileg 3000 milliárd forintos fagyasztást javasolt, erről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:

Erre reagálva a magyar kormány 17 ügyben ígérte javítani a magyar törvényeket és intézményeket, hogy azok hatékonyabban tudják akadályozni a korrupciót. A Bizottság e vállalások teljesítésétől tette függővé, hogy kiengedi-e a magyar kormányt a mechanizmus szorításából. A Bizottság javaslata alapján december 6-án a tagállamok pénzügyminiszterei hozzák meg a végső döntést.

A 444.hu hozzáteszi: ha büntetés lesz a vége, az elsősorban nem is a kohéziós pénzek megnyirbálása miatt lehet igazán fájdalmas. Egyelőre az RRF pénzek is veszélyben vannak, azaz a járvány gazdasági gondjait ellensúlyozó újjáépítési alapból Magyarországnak járó támogatás. Ezt csak akkor tudja Magyarország lehívni, ha a Bizottság és a Tanács még az idén elfogadja a magyar újjáépítési tervet, amit szintén jogállamisági problémák miatt tartanak függőben. A mechanizmusról és a magyar tervről egyazon ülésen dönt a jövő héten a Bizottság, és december 6-án a Tanács.

Nyitókép: Orbán Viktor magyar kormányfő, Mario Draghi olasz ügyvivő miniszterelnök, Emmanuel Macron francia államfő Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök (takarásban) az EU-tagállamok vezetőinek csúcstalálkozóján Brüsszelben a tanácskozás második napján, 2022. október 21-én. – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#európai bizottság#uniós pénz#korrupció#Spiegel

Címlapról ajánljuk