Belföld

Novák Katalin: A szívhangrendelettel az emberi élet fontosságára tanítunk

rtl.hurtl.hu

2022. december 28. 6:47

A köztársasági elnök szeptemberi amerikai útján arról is beszélt, hogy egyre több gyerek jár egyházi iskolába, és ezek a fiatalok hatással vannak a szüleikre is.

Novák Katalin köztársasági elnök szeptember 26-án a Benedictine College keresztény főiskolára látogatott, ahol beszédet mondott a hallgatók előtt. Az eseményről ugyan beszámolt a kormánypárti sajtó, kiemelve Novák beszédének sarokpontjait, ám a teljes szöveg eddig nem volt ismert. 

A Magyar Hang azonban a Youtube-ra felkerült videó alapján részletesen is beszámolt az eseményről, ahol Novák Katalin egyebek mellett a saját életéről, valamint a kormány oktatási és családpolitikai céljairól is beszélt. 


A köztársasági elnök állítása szerint lányát, a 14 éves Katát is magával vitte Amerikába, mert így sokkal elviselhetőbbek az ilyen hivatalos utak.

Az elnök több mint 40 percen keresztül beszélt: ezalatt egy életvédő, abortuszellenes, a vallást és a politikát tudatosan ötvöző kormány munkáját mutatta be a hallgatóságnak. Novák Katalin talán egyik legerősebb állítása az volt, hogy 

a nemrég elfogadott szívhangrendelet valójában egyfajta oktatási eszköz a magyarok számára.

„Alkotmányunkban kristálytisztán szerepel, hogy emberi életet védeni kell, és ennek fő eszköze az oktatás. Mindenkit meg kell tanítani az emberi élet fontosságára, szépségére, (...) arra, mikor kezdődik az élet. Ezért is vezettünk be Magyarországon különböző eszközöket, rendeleteket. Hogy például a legutóbbit említsem: ha egy terhes nő abortuszra akar menni, először be kell mutassák neki a szonográfon a magzatot (vagyis a szívhangot- a szerk) , és ekkor konfrontálódnia kell a valósággal. És aztán két alkalommal kell részt vennie (a nőnek) konzultáción, vagyis még újragondolhatja a döntését” – mondta az államfő.

Novák Katalin teljes nyíltsággal beszélt arról a hallgatóknak, hogyan adják át az állami feladatokat az egyházaknak. „Biztosítjuk, hogy az egyházak átvegyék az oktatási feladatok bizonyos részét – mondhatjuk, hogy visszaadjuk nekik, ami eredetileg is hozzájuk tartozott” – fogalmazott.

Novák szerint ugyanígy így járnak el a szociális ügyekben, az egészségügyben is. Az oktatás terén az eredmények máris láthatóak: egyre több gyerek jár egyházi iskolába, és ezek a fiatalok az elnök szerint mondhatni, újranevelik saját szüleiket is.

Nyitókép: Novák Katalin Youtube-oldala

#Belföld#novák katalin#szívhang-rendelet#köztársasági elnök#beszéd

Címlapról ajánljuk