Belföld

Novák Katalin a háború kárvallottjait, Kövér László a bélyeggyűjtőket támogatta

rtl.hurtl.hu

2022. december 26. 18:06

Kiderült, mire költötték el idén a vezető politikusok a jótékonysági keretüket.

Novák Katalin köztársasági elnök és elődei is 73 millió forintos jótékonysági keretről dönthetnek évente, és ugyanennyi adomány sorsáról dönthet házelnökként Kövér László. A hvg.hu foglalta össze, hogy mire költötték el keretüket.

Novák Katalin

Az államfő az idei évre nem kapta meg a teljes keretet, hiszen csak májusban lépett hivatalba, ezért időarányosan 48,65 millió forintot osztott szét 22 kedvezményezett között. 5-5 millió forintot adott ukrán menekült gyerekek oktatására és ellátására a Varsóban működő Názáreti Nővérek Iskolájának, gyermekrehabilitációs programra a kárpátaljai Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthonnak, valamint új konyha kialakítására Beregszászon a Kárpátaljai Református Egyház Idősek Otthonának.

4,15 millió forintot ajánlott fel a Zeneakadémián rendezett Marton Éva nemzetközi énekverseny elnöki különdíjára, amit Jolana Slavíková cseh mezzoszoprán kapott, hárommilliót a pécsi Gandhi Gimnáziumnak, 2,5 milliót egy kosárlabdacsapatnak a Down-szindrómások világjátékán való részvételükre. Támogatta még a Budapesti Korai Fejlesztő Központot, a Debreceni Hospice Házat, az Északi Támpont Egyesületet és Mádl Ferenc államfő emlékházának létrehozását a Veszprám megyei Bándon.

Egy százéves harangláb helyreállítását és egy extrém ultrafutó vállalkozást is támogatott Novák Katalin.

Áder János

A volt elnök 3,1 milliót adott a Hópihe Alapítványnak, hogy abból a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája számára eszközöket szerezzenek be. 2,5 millióval támogatta a Bókay Gyermekklinikáért Alapítványt, de jutott még kulturális rendezvényre, roma hagyományőrzésre, mozgássérülteket segítő egyesületnek, gyerekek fejlesztőprogramjára és ifjú komolyzenészeknek is.

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének Áder János három részletben 28 milliót adott, de jutott 3 millió a bohócdoktoroknak, 4 millió a Magyar Szemle folyóirat kiadójának és ötmillió a Tüdőgyógyászatért Alapítványnak is. Kétmilliót kapott az Óbudai Sportegyesület és 1,86 milliót a csíkszeredai Csibész Alapítvány.

Kövér László

A házelnök tíz, egyenként 295 ezer forintos ösztöndíjat fizetett ki jótékonysági keretéből, a legnagyobb összeget, hárommillió forintot pedig a Református Dunamenti Kistérségi Diakóniának adta. 2 millióval támogatta a SPES Hátrányos Helyzetűeket Segítő Alapítványt, másfél-másfél millióval a Rákóczi Tárogató Egyesületet, a Jancsó Alapítványt és egy autistákat segítő szervezetet.

Egymilliós adományokat juttatott Kövér László debreceni nagycsaládosoknak, vajdasági magyar pedagógusoknak, Pápa város vegyeskarának és egy helyi nyugdíjas szervezetnek, a zirci katolikus plébániának és az önkéntes tűzoltóknak, a csillaghegyi polgári körnek, egy karate-egyesületnek és a Bibó Szakkollégium alapítványának.

Ugyancsak egy-egy millió jutott a házelnöktől a Szabolcsi Bélyegegyesületnek, a Pátria Filatéliai Egyesületnek, az Internetes Bélyeggyűjtő Klubnak és a Filatelista Ifjúságért Alapítványnak is.

#Belföld#jótékonyság#novák katalin#áder jános#kövér lászló#adomány

Címlapról ajánljuk