Belföld

Négyezer tonnányi veszélyes anyagot akar tárolni Fóton egy dél-koreai cég

rtl.hurtl.hu

2022. december 23. 13:22

A lakók nem lelkesednek az akkumulátorgyártók tervei miatt.

Sem a lakosok, sem a fideszes vezetésű önkormányzat nem ugrál örömében, amiért kiderült, hogy egy dél-koreai akkumulátorgyártó cég négyezer tonnányi veszélyes anyagot tervez Fóton tárolni, írja az Átlátszó.

A lap szerint a vállalat, amely kapcsolatban áll a gödi Samsung-gyárral is, egy bérelt épületben háromezer tonna kobalt-lítium-mangán-nikel-oxid (NMC) és ezer tonna alumínium-lítium-nikkel-kobalt-oxid (NCA) tárolását tervezi. Így a raktár, ami négyszáz-ötszáz méterre van a település lakott területeitől felső küszöbértékű veszélyes üzemnek számítana, amihez katasztrófavédelmi engedélyezési eljárást kell lefolytatni.

A HTNS Hungary Kft. mellett a a hongkongi tulajdonú BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. is ügyködne errefele: ők egy 14 ezer négyzetméteres akkumulátor-összeszerelő üzemet akarnak létesíteni a HelloParks Fót nevű ipari és logisztikai park egyik csarnoképületében.

Vargha Nóra független fóti képviselő, környezetvédelmi tanácsnok szerint „ez az üzem semmilyen módon nem illik az önkormányzat elképzeléseibe.” A városveztés környezetvédelmi szakértőt kért fel, hogy vizsgálja át a cég dokumentációját. Dr. Vass György fideszes polgármester szerint eredetileg csak olyan logisztikai, raktározási tevékenységet akartak, ami semmilyen módon nem terheli a környezetet.

A fótiak november végén tehették fel kérdéseiket a veszélyesanyag-raktárral kapcsolatban egy közmeghallgatáson. Többen elmondták, hogy minden jogi eszközt megragadnak a veszélyesnek ítélt beruházások megakadályozása érdekében. Petíciót is indítottak, amihez már csaknem kétezren csatlakoztak online.

Nyitókép: Google Maps

#Belföld#fót#cég#dél-korea#akkumulátor#veszélyes anyag#önkormányzat

Címlapról ajánljuk