Belföld

A kormány szerint misszió az egyetemek kuratóriumának kitömése fideszesekkel

rtl.hurtl.hu

2022. december 22. 14:48

Több fideszes politikus is milliókat kap havonta azért, mert bent ül egy egyetem kuratóriumában. Erre adott magyarázatot Vitályos Eszter államtitkár.

Egyfajta „misszió” a kulturális tárca indoklása szerint, hogy a „modellváltó” egyetemek kuratóriumait teletömték kormányzati szereplőkkel, akik rendes fizetésük mellé  milliós havi pluszpénzt kapnak – írja a hvg.

Keresztes László Lóránt LMP-s képviselő tett fel írásbeli kérdést, amiben azt tudakolta, mit keresnek az egyetemek kuratóriumaiban kormánypárti politikusok és kormánytagok és miért pont őket választották.

Az LMP-s politikus több példát is említett, így

  • Varga Juditot, aki a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítványnál jogosult 1,4 millió forintra, vagy
  • Bajkai István fideszes képviselőt, illetve Fazekas Sándor volt minisztert, akik az Állatorvostudományi Egyetemet fenntartó Marek József Alapítványtól havi 1,5 millió forintot kapnak.

Vitályos Eszter államtitkár válaszolt Keresztesnek és sajnálatosnak nevezte, hogy az ellenzéki politikus a modellváltást „demagóg módon egy egyszerű alapítványi kiszervezésként próbálja feltüntetni”. A potentántok beemelését a pozíciókba azzal magyarázta, hogy a célja az államtól való távolság növelése.  Azt is mondta, hogy „nemzetközi trend a felsőoktatás missziójának, a közvetlen társadalmi szerepvállalásnak a növelése”.

Nyitókép: Varga Judit a Miskolci Egyetemen. Fotó: MTI/Vajda János.

#Belföld#egyetem#kuratórium#alapítvány#fidesz#vitályos eszter#Keresztes László Lóránt

Címlapról ajánljuk