Belföld

Meghalt Kertész Ákos Kossuth-díjas író

rtl.hurtl.hu

2022. december 22. 10:49

Kilencven éves volt.

Meghalt a Makra és a Sikátor szerzője, a Kossuth-díjas Kertész Ákos, értesült a Magyar Hang. Az író kilencven éves volt, Kanadában élt.

Kertész 1932. július 18-án, Budapesten született zsidó családban, a holokausztot gyerekként élte túl. Erre úgy emlékezett vissza: „nem a hóhérok kegyéből, hanem a saját szerencsémnek köszönhetően úsztam meg tizenkét évesen”.

A kommunizmus alatt polgári származása miatt nem vették fel egyetemre, tizenkét évig karosszérialakatosként dolgozott. Végül ösztöndíjjal elvégezte az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) magyar-népművelés szakát.

Majd’ harminc évig a Mafilm dramaturgjaként, forgatókönyv- és dialógusírójaként dolgozott. Az 1970-es Üvegkalitka és az 1979-es Aki mer, az nyer is az ő nevéhez fűződik, de közösen írta Bereményi Gézával és András Ferenccel a Veri az ördög a feleségét forgatókönyvét.

Kisregényei és elbeszélései a hatvanas évektől fogva jelentek meg, első regénye, a Sikátor pedig rögtön átütő siker lett, amit csak fokozott az 1971-es Makra, máig talán legismertebb műve, amit tucatnyi nyelvre fordítottak le.

A közéletben igazán ismertté 2011-ben vált a neve, amikor nagy vihart kavart az Amerikai Népszavában megjelenő, a magyarokat „genetikusan alattvalóként” emlegető írása, amiben a holokausztban játszott magyar felelősségre hívta fel a figyelmet. Budapest közgyűlése határozott díszpolgári címe visszavonásáról. Erről az RTL Híradó is beszámolt:

A József Attila-díjat megkapta 1972-ben és 1974-ben is, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét 1992-ben ítélték neki oda. Később megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is, 2008-ban pedig Kossuth-díjas lett.

Nyitókép: Körkép / Csigó László / Wikimedia Commons

#Belföld#halál#gyász#kossuth-díj#kertész Ákos#író#kanada#díszpolgár

Címlapról ajánljuk