Belföld

Megszületett a végső megállapodás a Magyarországnak járó uniós pénzekről

rtl.hurtl.hu

2022. december 16. 5:34

Az Orbán-kormány folytathatja azoknak az intézkedéseknek a végrehajtását, amelyek a korrupció visszaszorítását szolgálják.

Csütörtök délután megszületett a döntés a magyar felzárkóztatási támogatások felfüggesztését is tartalmazó négyes csomagról: a tagállamok többsége áldását adta a magyar helyreállítási tervre, a 6,3 milliárd euró (2500 milliárd forint) zárolásával járó jogállamisági eljárás folytatására Magyarországgal szemben, az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásra és a globális társasági minimumadó bevezetésére, írta meg a Népszava.

Az Oroszország elleni kilencedik szankciós csomagról és az Ukrajnának szánt pénzügyi segítségről korábbi cikkünkben olvashat.

A lap emlékeztet: a két magyar dosszié elfogadása azt jelenti, hogy az Orbán-kormány folytathatja azoknak az intézkedéseknek a végrehajtását, amelyek a korrupció visszaszorítását és a bíróságok függetlenségének a megerősítését szolgálják.


Ez a feltétele ugyanis annak, hogy hozzáférjen a járvány utáni helyreállítást segítő 5,8 milliárd euró (2300 milliárd forint) támogatáshoz és hozzáférjen a felfüggesztett 6,3 milliárd euróhoz az EU kohéziós alapjából. A kabinet a száz százalékos teljesítést csak jövő március végére vállalta, az Európai Bizottság akkor fogja újra értékelni a teljesítményt, és javaslatot tenni a zárolt pénzügyi források további befagyasztására vagy felszabadítására. 

Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2023. első felében megérkezhet az első 800 millió eurós részlet a helyreállítási alapból, de ezt követően is minden egyes kifizetést feltételek, úgynevezett mérföldkövek teljesítéséhez kötnek.

Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján 2022. december 15-én. – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#uniós pénz#brüsszel#európai unió#korrupció

Címlapról ajánljuk