Belföld

Havasi Bertalan: Orbán Viktor annyit fizetett be, amennyit kellett

rtl.hurtl.hu

2022. december 15. 16:12

A külügyminisztérium szerint Orbán a családtagjai után útiköltségként több mint 600 ezer forintot fizetett ki. Korábban a repülőút teljes költségét 471 120 forintra tette a tárca.

Másodfokon is megnyerte a Fővárosi Ítélőtáblán a K-Monitor azt a pert, amit Orbán Viktor tavaly augusztusi, római útjának adataiért indítottak – derült ki a korrupcióellenes szervezet közleményéből. Azért kérték ki az adatokat, mert a miniszterelnököt a családtagjai is elkísérték és a Honvédség egyik gépével mentek.

Az elsőfokú ítéletben a bíróság kötelezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy adja ki a családtagok utazása okán befizetett összeget. Mindkét fél fellebbezett, majd a külügy közölte, hogy „méltányolva a demokratikus társadalomban keletkező, a miniszterelnök tevékenységével kapcsolatos adatok megismeréséhez fűződő igényt” mégis elárulja, hogy a kormányfő mennyi pénzt fizetett be a családtagjai miatt.

A Külügy perbeli közléséből kiderült, hogy a miniszterelnök 631.610 Ft-ot fizetett meg családtagjai utazása kapcsán.

Ezzel az összeggel azonban van egy komoly probléma: az rtl.hu kikérte Orbán Viktor 2020 januárja és 2022 augusztusa közötti külföldi útjainak az adatait, velünk az közölte a KKM, hogy a római út költsége 471 120 forint volt. A K-Monitor szerint Orbán a hivatalos adatok szerint egymaga többet fizetett be családtagjai utazása után a Külügynek, mint az útiköltségre kimutatott összeg.

Az RTL megkereste ezzel kapcsolatban Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét. Azt akartuk tőle megtudni, hogy Orbán Viktor miért fizetett be 631 610 forintot a családtagjai utazási költségtérítésére a Külügyminisztériumnak a tavaly augusztus végi római utazás után, ha a korábbi hivatalos közlés szerint mindösszesen 471 120 forint volt az útiköltség. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy miért fizetett pontosan a miniszterelnök, milyen elszámolás alapján. 

A kormányfő sajtósa, Havasi Bertalan mindössze annyit válaszolt: 

Orbán Viktor annyit fizetett be, amennyit a szabályok szerint kellett.

A K-Monitor szerint a befizetett összeget gyaníthatóan valamilyen belső szabály vagy szokás alapján állapították meg. Azt is megjegyezték, hogy a korábbi adatkikéréseknél a Honvédelmi Minisztérium a gépeik használatával kapcsolatban olyan jogszabályokra hivatkozott, amelynél az utazás indoka "katonai szakértelmet és speciális eszközöket igénylő feladatokban, a honvédelem szempontjából létfontosságúnak kijelölt rendszerelemek működtetésében való közreműködés". A K-Monitor szerint ilyen a római útnál nem igazán helytálló, a konstrukció azonban ideális arra, hogy a nyilvánosság elől el lehessen rejteni a valós költéseket.

Nyitókép: Orbán Viktor Szerbiában  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

#Belföld#orbán viktor#K-Monitor#róma#honvédség#honvédségi gépek#ma#Híradó

Címlapról ajánljuk